A kárpátaljaiakat arra kérik, hogy ne pánikoljanak és ne ürítsék le teljesen a boltok polcait

2015. február 27., 19:01

A megyei közigazgatási hivtal gazdaságfejlesztési osztálya arra kéri a kárpátaljai lakosságot, hogy ne vásárolják fel pánikszerűen az élelmiszereket.

Az utóbbi napokban megfigyelhető a lakosság pánikszerű élelmiszerfelvásárlása a boltokban. Különösen a kiskereskedelmi üzletekben hangsúlyosabb a felvásárlás, mert azokban még érvényesek a kiskereskedelmi árak.

A kereskedelmi vállalatok menedzserei elmondták, hogy a lakosság legfőképpen a lisztet, a cukrot, a gabonaféléket, az olajat vásárolta fel.

A szupermarketek vezetői biztosítják a folyamatos áruszállítást, de a jelenlegi valutaüzérkedés megelőzi az áruszállítást, aminek eredménye az ideiglenes élelmiszerhiány.

A jelenleg a bevásárlóközpontokban és szupermarketekben uralkodó helyzet elősegíti a kereskedelmi folyamat gátlástalan tagjainak spekulációit. Sok árus, aki a piacon dolgozik, megvásárolta a kereskedelmi vállalatoknál az árut, s a piacon sokkal magasabb áron adja el.

Ugyanezek a termékek közepes árkategóriáért csendben fekszenek a raktárok polcain. De mivel a lakosság nem érti, hogy mi is történik a hrivnya árfolyamingadozásával, s mi lesz ennek a vége, ezért pánik alakult ki a lakosság körében.

Meg kell jegyezeni, hogy Ukranjában nem is volt és nem is lesz élelmiszerhiány, főleg nem Kárpátalján, amely Európai Uniós országokkal határos, s melynek a 60%-át a falusi lakosság teszi ki. A megyei mezőgazdaság képes a városi lakosság igényeinek kielégítésére.

Ezért kérjük honfitársainkat, hogy legyenek mértékletesek, és ne hagyják, hogy eluralkodjon rajtuk a pánik.

(mukachevo.net/VV)