Elítélte a Krím „militarizációját” a NATO európai főparancsnoka

2015. március 10., 09:34

Philip Breedlove, a NATO európai főparancsnoka hétfőn elítélte az Oroszország által tavaly bekebelezett Krím félsziget „militarizációját”.

„Oroszország rendkívül fejlett fegyverrendszereket telepít a Krím félszigetre. Föld-levegő rakétákat látunk, amelyek elérik a Fekete-tenger területének 40 százalékát. Vannak olyan robotrepülőgépeik is, amelyek gyakorlatilag a Fekete-tenger teljes területét lefedik” – közölte a főparancsnok a sajtó képviselőivel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy jelenleg hány orosz katona tartózkodik Kelet-Ukrajnában, Breedlove nem adott pontos választ, mindössze annyit mondott, hogy „a csapatok jönnek-mennek a két ország közötti határon keresztül”.

A tisztségviselő emellett hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetség nem tudja megerősíteni a nehézfegyverek visszavonásáról szóló bejelentéseket. A szeparatisták és az ukrán hadsereg illetékesei az előző héten egyaránt bejelentették, hogy csapataik befejezték nehézfegyvereik kivonását az ütközőzónából a minszki megállapodás értelmében.

„A nehézfegyverzet mozgását mindkét oldalról észleltük. Azt azonban nem tudjuk, hogy mi történik a tüzérségi fegyverekkel a frontvonaltól keletre, oda ugyanis nem léphetnek be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői” – fogalmazott az amerikai tábornok.

Oroszország egy évvel ezelőtt annektálta az Ukrajnához tartozó félszigetet. Ezt követően Kelet-Ukrajnában robbant ki fegyveres konfliktus a Moszkva támogatását élvező oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között. Az összecsapásokban az ENSZ legfrissebb adatai szerint legkevesebb hatezer ember vesztette életét.

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverekkel és katonákkal támogatja a szeparatistákat, Moszkva azonban továbbra is visszautasítja ezeket a vádakat.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)