Magyar állami kitüntetéseket adtak át az ungvári főkonzulátuson

2015. március 17., 17:23 , 740. szám

A kárpátaljai magyar közösség fennmaradásáért tett erőfeszítéseket ismerték el nemzeti ünnepünkön, magyar állami kitüntetéseket vehettek át a kárpátaljai magyarság megmaradásáért a kultúra és az oktatás terén végzett áldozatos munkájukért és közéleti tevékenységükért a kárpátaljai magyarság jeles képviselői.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából Magyarország Ungvári Főkonzulátusának épületében adott ünnepi fogadáson jelen voltak a kárpátaljai magyarság társadalmi szervezeteinek vezetői, valamint a kulturális és tudományos élet jeles képviselői, továbbá a történelmi egyházak képviselői. Kis Miklós Zsolt, Magyarország Miniszterelnökségének agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Bacskai József ungvári és Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzulok átadták az Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott kitüntetéseket.
Kokas Károly, a Tiszapéter­falvai Művészeti Iskola zenetanára a kárpátaljai magyar népdal- és néptánckincs megőrzése és átörökítése érdekében végzett tevékenysége, kiemelkedő zeneoktatói munkája elismeréseként a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „Ez egy nagy meglepetés volt és egy nagy megtiszteltetés a számomra. A magyar népzene nem annyira populáris ma, ugyanakkor ez az elismerés is jelzi, hogy érdemes odaadóan dolgozni – nyilatkozta a Kárpátaljának Kokas Károly a kitüntetés átvételét követően. – Én autentikus magyar népzenével a kilencvenes években kezdtem el foglalkozni. Aztán kimaradt tíz év, akkor sem szakadtam el a népzenétől, de nem foglalkoztam vele komolyabban. 2006-ban alapítottam meg a zenekart, amellyel az eltelt kilenc év alatt nagyon sokat tudtunk szakmailag fejlődni.”
Pecsora Elek, a Beregszászi Diana Termelői és Kereskedelmi Vállalat tanácsadója részére a kárpátaljai magyar konzulátusi missziók működéséhez nyújtott támogatói, valamint példamutató vállalkozói tevékenysége elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta. Az ünnepséget követően Pecsora Elek tudósítónknak elmondta: „Ha az ember abban az országban kap egy kitüntetést, ahol lakik, az is nagyon jó érzés, de ha azt egy másik ország adja, az legalább tízszer olyan értékes.”
Béres Katalin, a Palágy­komoróci Általános Iskola igazgatója kiemelkedő tudományos és példamutató pedagógusi munkája, valamint a magyar nyelvű oktatás és iskolafejlesztés érdekében végzett vezetői tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „Magyarként mi mindennap megpróbálunk helytállni. Az, hogy a mi helytállásunkat ilyen kiemelt díjjal ismerik el, szerintem nagy megtiszteltetés nekünk, kárpátaljai magyaroknak. Évről évre kifejezi az anyaország tiszteletét az iránt a munka iránt, amit mi itt végzünk. Számomra büszkeség és megtisztelő, hogy egyike lehetek a kitüntetetteknek” – mondta el tudósítónknak Béres Katalin.
Bocskai Istvánnak, Nagyszőlős város polgármesterének a kisebbségben élő magyarság érdekének képviseletét és a határokon átnyúló önkormányzati kapcsolatok erősítését szolgáló településvezetői munkája elismeréseként Áder János a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta. Bocskai István betegsége miatt nem tudott megjelenni az ünnepi fogadáson, a kitüntetést egy későbbi időpontban veszi majd át.
Dr. Legeza Attilának, a Munkácsi Agráripari Koledzs tanárának a kárpátaljai magyar nyelvű szakoktatás megőrzése és fejlesztése érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Magyarország köztársasági elnöke. „Ez tizennyolc évi munkám méltó elismerése, amelyet a magyar szakoktatás érdekében végeztem. Nagyon megható, nem számítottam rá. A Munkácsi Agráripari Koledzsben már tizenhét éve akkreditáljuk a magyar csoportokat. Sajnos, most, az utóbbi két évben kevés gyerek felvételizett hozzánk. Ezúton is tudatnám a szülőkkel, hogy még négy éven keresztül, évente húsz magyar gyereket tudunk felvenni állatgyógyászat szakra” – fogalmazott dr. Legeza Attila.
Páll László, a beregrákosi és kajdanói református egyházközségek lelkésze a kárpátaljai magyarság önazonosságának erősítése és a helyi magyar közösség összefogása érdekében végzett elkötelezett lelkészi és közéleti tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „Nagy megtiszteltetés számomra a kitüntetés, egy kicsit megrendítő is. Fontosnak ítélem most, amikor a szabadságharcra emlékezünk, hogy elgondolkozzunk azon, hogyan tudunk élni meglévő szabadságunkkal. Miért nem gyarapodó, örvendező, hálás közösségeink vannak, akik Istenre figyelve élik az életüket, építik mindazt, ami rájuk bízatott? Én azért munkálkodom, hogy Beregrákoson és Kajdanóban tudjunk ezen gondolkodni és ezekért tenni, hogy növekedő, gyarapodó közösség legyünk, akik nem elfogynak, hanem belakják azt a területet, ahol az őseink is éltek – fogalmazott Páll László.
Vays József, a Beregszászi Shalom Alapítvány alapítója, vezetője részére a kárpátaljai magyar zsidó emlékek megőrzését és helyreállítását szolgáló tevékenysége, valamint a régió fejlesztése és új munkahelyek teremtése érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Áder János. „Beregszászban születtem ’48-ban, negyven évesen kerültem ki Amerikába, és most gyakran járok vissza szülővárosomba, Beregszászba. Próbálunk egy termáluszodát és fürdőkomplexumot létrehozni a városban, amely a terveink szerint az egyik legnagyobb lenne Európában. Ugyanakkor sikerült a magyar konzulátusok és egy civil alap segítségével teljesen felújítanunk a beregszászi kis zsinagóga régi épületét, ami ma valóban impozáns látványt nyújt” – mondta el Vays József a Kárpátaljának.
Magyarország Ungvári Főkonzulátusának és Beregszászi Konzulátusának vezetése fontosnak érzi, hogy elismerésben részesüljenek a kárpátaljai média független, magas színvonalú munkát végző újságírói és újságíró közösségei. Ezért a külképviseletek a korábbi évekhez hasonlóan két kollégánk és egy szerkesztőségi kollektíva munkáját sajtódíjjal ismerték el. Tóth Viktor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa, a magyar–ukrán kapcsolatok és a kárpátaljai magyarság életének, helyzetének magas színvonalú és hiteles bemutatásáért részesült elismerésben. Vaszil Ilnyickij ungvári újságíró, publicista a magyar–ukrán kapcsolatok, valamint a Magyarország és Kárpátalja közötti határon átnyúló együttműködés magas színvonalú és hiteles bemutatásáért vehetett át sajtódíjat. A szerkesztőségek közül idén a Kárpátalja.ma hírportál nevében Kudlotyák Krisztina főszerkesztő vehette át a konzulátusok sajtódíját.
Magyarország Kijevi Nagykövetségén nemzeti ünnepünk alkalmából Keskeny Ernő nagykövet adta át dr. Berta Eleonórának, a Kijevi Nemzeti Nyelvészeti Egyetem tanárának a magyar nyelv oktatásában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Ezüst Éremkereszt kitüntetést.

dózsa