Igazságügyi Minisztérium: Áprilistól jön az online okmánykiadás

2015. március 18., 21:14

Áprilistól vehető igénybe az Igazságügyi Minisztérium új szolgáltatása, ami lehetővé teszi, hogy a polgárok hivatali sorban állás nélkül, az interneten keresztül jussanak hozzá a szükséges okmányokhoz – közölte a kormány ülésén Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter.

A hírről beszámoló Ukrajinszka Pravda szerint hozzátette: a szolgáltatás az igazságügyi tárca portálján vehető majd igénybe. Ott bármilyen okmány beszerezhető lesz, a szolgáltatásért bankkártyával lehet fizetni.

„A vállalkozók körében legelterjedtebb dokumentumokról van szó” – pontosított Petrenko. Elmondása szerint hasonló szolgáltatások léteznek Grúziában és Európában is.

Emlékeztetett, hogy csupán az elmúlt évben több mint egymillió alkalommal igényeltek a polgárok különböző igazolásokat és egyéb okmányokat. Ezen kívül a tulajdonjogot igazoló dokumentumokat is meg lehet szerezni az interneten keresztül, tette hozzá Petrenko.

Közölte továbbá, hogy a közjegyzőket áprilistól felhatalmazzák a mezőgazdasági rendeltetésű földek bérlésére vonatkozó szerződések regisztrálására. Szavai szerint ez korábban komoly problémát jelentett a falusiak számára, „akik kénytelenek voltak évente közel egymillió szerződést újra kiállíttatni az állami hatóságoknál”.

Hozzátette: e kezdeményezések auditálását az Easy Business szervezet is elvégezte, ami Ukrajna nemzetközi besorolásában is tükröződni fog egy sor a tárcája által felügyelt paraméter tekintetében. A miniszter jelezte, hogy a vállalkozások bejegyzéséről van szó, ahol várakozásaik szerint világviszonylatban a 76. helyről a 12-re lépnek előre májusig; valamint a tulajdon bejegyzéséről (az 59.-ről a 35. helyre); a fizetésképtelenség kérdéseinek rendezéséről (a 142.-ről a 108. helyre); és a szerződések végrehajtásának biztosításáról (a 43.-ról a 27. helyre).

E négy mutatónak köszönhetően Ukrajna esélyes arra, hogy az általános Doing Business rangsorban a 96.-ról a 79. helyre lépjen előre.

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly Ukrajna első ízben került be a Doing Business országrangsorában az első 100 közé. Petrenko jelezte, hogy egyetlen pontnyi emelkedés ebben a rangsorban átlagosan mintegy 600 millió dollárnyi befektetést hoz az adott ország számára.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)