Bajban a kárpátaljai magyar vendéglátás

2015. március 19., 14:45

A magyarországiak nem mennek, sőt van, aki visszamondja a lefoglalt szállást. Pedig nyugodtan lehet menni, se háború, se semmilyen zavaró tényező nincs Kárpátalján, ami miatt ne lehetne üdülni, kirándulni. Sok magyar család számára a turizmus, a falusi vendéglátás jelenti az egyetlen megélhetési forrást.

Tarpai Józsefet, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács vezetője a Kossuth Rádió Határok nélkül című szerdai műsorában elmondta: a külföldiek távolmaradását valamennyire kompenzálja, hogy a belföldi turisták közül egyre többen választják Kárpátalját, de attól függetlenül, hogy keleten lecsendesedett a helyzet, nagyon kevesen érkeznek a határon túlról, az oroszok és a fehéroroszok pedig teljesen eltűntek.

A visszaesés főleg a falusi turizmussal foglalkozókat érinti, illetve azokat az idegenvezetőket, akik csak magyar nyelven tudnak – folytatta. Sok magyar család számára a vendéglátás, a falusi turizmus jelenti az egyetlen megélhetési forrást, azonban a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt sokan félnek Kárpátaljára látogatni, ami jelentős kiesést jelent a családoknak – magyarázta. Pedig biztonság van, a közeg ugyanolyam, mint korábban volt, nincsenek radikális elemek. Anyagilag is megéri, mert az infláció magas, a hrivnya gyenge. Érdemes most Kárpátaljára menni – hangsúlyozta.

Ötvös Ida, a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség elnöke a műsorban elmondta: Visken például tizenöt család foglalkozik vendéglátással és szállásadással, további tíz pedig a házi termékeket biztosítja a látogatók számára. Sajnos azonban több turistacsoport is visszamondta a foglalását a kialakult helyzet miatt, pedig Kárpátalja nagyon messze van a háborútól; mindenki nyugodtan és békességben él – húzta alá ő is.

(Kossuth Rádió, Határok nélkül/hirado.hu/Kárpátalja)