Ukrajna nem törli el a győzelem napját

2015. március 24., 21:18

Az UNIAN tudósítójának beszámolója szerint ezt Vjacseszlav Kirilenko kormányfőhelyettes, kulturális miniszter jelentette ki mai sajtótájékoztatóján.

„A kormány nem fogja eltörölni május 9-ét mint a győzelem napját. Ugyanakkor a kormány javasolni fogja, hogy május 9. előtt megfelelően méltassuk május 8-át is, ahogyan azt egész Európában teszik… Ünnepségekre és megemlékezésekre Ukrajnában május 8-án és 9-én is sor kerül” – hangsúlyozta Kirilenko.

Jelezte, hogy a rendezvényekre számos külföldi vendéget hívnak, s Kijevben és az ország más városaiban egy sor emlékünnepséget szerveznek.

„Mindenképpen egy olyan filozófiát fogunk felkínálni, mely azt hirdeti, hogy az európai népeknek egymást kölcsönösen tisztelve, békében kell élniük. Viszont egy egész életen át csak azzal foglalkozni, hogy az általad legyőzötteket kutasd, azt jelenti, hogy sok tekintetben nem vagy szinkronban a korral. Ezért május 8-án és 9-én tisztelegni fogunk minden ukrán előtt, aki országunk szabadságáért küzdött – különböző fegyveres alakulatokban, különböző időkben, a második világháború különböző szakaszaiban, de küzdött. Mindenki tiszteletet érdemel, aki fegyverrel a kézben küzdött hazája szabadságáért” – közölte Kirilenko.

Szavai szerint a jövő héten a kormány több törvénytervezetet terjeszt a parlament elé, többek között a második világháborúban részt vettek emlékének méltatásáról is.

„Hangsúlyozom, Ukrajna kormányának nem áll szándékában eltörölni a május 9-i ünnepi szabadnapot” – biztosított Kirilenko.

Korábban közölték, hogy képviselők egy csoportja törvénytervezetet nyújtott be a Legfelsőbb Tanácsban, melyben javasolták, hogy május 8-át nyilvánítsák az emlékezés és megbékélés napjává. Sajtóértesülések szerint a törvénytervezet benyújtói nem kezdeményezték, hogy május 8-át munkaszüneti nappá nyilvánítsák, ugyanakkor eltörölnék a május 9-i kimenőt.

Orosz sajtóértesülések szerint az Orosz Föderáció Állami Dumájában „az európai integráció mellékhatásának” és „történelmi amnéziának” nevezték korábban azt az elképzelést, mely szerint Ukrajna lemondott volna a győzelem napjának megünnepléséről.

Az UNIAN ugyanakkor arra emlékeztet, hogy a napokban, vagyis nem sokkal az évforduló előtt Péterváron tartották összejövetelüket az európai és az orosz nácik.

(unian.ua/Kárpátalja)