Berényi szerint nem jelzőket, hanem eredményeket akar a felvidéki választó

2015. április 7., 19:07 , 743. szám

Közvetítene a két párt, az MKP és a Most–Híd között a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, hogy az egy év múlva esedékes parlamenti választásokon valós alternatívát tudjanak közösen felmutatni. A Most–Híd már elzárkózott ettől az együttműködéstől – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártájnak elnöke azt mondta: az elnökség még nem döntött a kérdésben, de várhatóan elfogadják a meghívást. Megjegyezte: a Most–Híd korábban elzárkózott az együttműködéstől, de most, hogy a civilek kérik erre őket, talán átértékelik a döntésüket.
Hangsúlyozta: a jelenlegi szlovákiai helyzetben van egy nagyon erős Robert Fico, a jobboldalon pedig nagyon sok kis párt, melyeknek így külön esélyük sincs leváltani a kormányfőt.
Ez a két párt, mely a szlovákiai magyarság támogatásából is él, próbáljon meg leülni egymással, és megegyezni abban, van-e a közös fellépésnek esélye. Ilyen kezdeményezést nem lehet visszautasítani, hiszen a politika a kompromisszumokról is szól. Valamikor a Most–Híd az együttműködés pártjaként hirdette önmagát, és noha ez változott, nem azt jelenti, hogy vissza kellene utasítani az ilyen lehetőségeket – fogalmazott Berényi József.
Annak kapcsán, hogy az MKP-t kétszínűnek, szemfényvesztőnek, sárdobálónak, kétkulacsos politizálónak nevezte a Most–Híd, elmondta: most nyilvánvalóan távolabb van a megállapodás esélye a két párt között, mint ahogyan azt a civilek szeretnék látni. Az ilyen jellegű támadásokra egyébként nem szoktak reagálni, mert a felvidéki választó nem erre kíváncsi, hanem eredményeket akar – jegyezte meg.
Nagy az elvándorlás, rossz a gazdasági és a szociális helyzet, nincs olyan önkormányzati rendszer, mely lehetővé tenné, hogy a szlovákiai magyarok identitásukat megőrizve éljenek, ezek az alapkérdések – szögezte le az MKP elnöke, aki megismételte: a felvidéki magyarság nem a jelzőkre kíváncsi, hanem az eredményekre.
Beszélt arról is, hogy jelenleg 9 százalékos a magyarság aránya Szlovákiában, és 5 százalékos a parlamenti küszöb, vagyis nehéz bejutni a törvényhozásba csak magyar szavazatokkal.

(Kossuth Rádió, 180 perc/hirado.hu/Kárpátalja)