Személyesen szólították meg a szülőket

2015. április 22., 10:54 , 745. szám

Személyesen kereste fel Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára és Pálinkás Barnabás főmunkatárs a Felső-Tisza-vidéki magyar óvodákat, ahol száz nagycsoportost ajándékoztak meg egy-egy ajándékcsomaggal, és személyesen érvelve igyekeztek meggyőzni szüleiket, hogy gyermeküket magyar tannyelvű iskolába írassák. A Rákóczi Szövetség iskolaválasztási programja sikeresen működik 2004-től a Felvidéken.

Csáky Csongor az akció kapcsán a Kárpátalja hetilapnak elmondta: „A Rákóczi Szövetség beiratkozási programját kiterjeszti Kárpátaljára, és első lépésben a kárpátaljai Felső-Tisza-vidékre. Ez a beiratkozási program 2004-ben indult el a Felvidéken, akkor ott azt lehetett tapasztalni, hogy a magyarul beszélő családoknak közel az egyötöde szlovák iskolát választott magyar helyett a gyermekének. Ekkor elindult egy olyan civil összefogás Magyarországon a Rákóczi Szövetség vezetésével, amelynek az a lényege, hogy amikor a gyermek nagycsoportos óvodás, akkor mi igyekszünk megszólítani a gyermeket egy jelképes ajándékcsomaggal, illetve a szülőket érzelmi és észérvekkel arra bátorítani, hogy ne féljenek magyar iskolát választani. Hiszen meggyőződésünk szerint a magyar iskola a többlettudásnak a záloga, egy magyar iskolában nem lehet elfelejteni a magyar nyelvet, a magyar kultúrával megismerkedik az a fiatal gyerek, akit oda íratnak, de ugyanakkor az ukrán nyelvet és kultúrát is megismerheti itt, Kárpátalján. Tehát egy szélesebb kapcsolatrendszerrel és nagyobb tudáslehetőséggel gazdagodik az az ember, akit magyar iskolába íratnak.
A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, illetve itteni oktatási szakemberek javaslatára választottuk első lépésben a Felső-Tisza-vidéket, ahol összesen száz olyan gyermeket szeretnénk ezekben a napokban megszólítani, akiket a szüleik a következő napokban kell iskolába írassanak. Mi azt szeretnénk, hogy lehetőség szerint minden magyarul beszélő gyermeket magyar iskolába írassanak. Az ajándékunkon és a most eljuttatandó levélen túl felajánljuk a szülőknek azt is, hogy a szeptemberi iskolakezdést követően, ha majd valóban magyar iskolában találkozunk a gyermekükkel, akkor számíthatnak arra, hogy a magyarországi civil társadalom, a magyarországi önkormányzatok és közéleti emberek összefogásából születő ösztöndíjat kapnak, ami 10 ezer forint egy család esetében, és azt szeretnénk ősszel személyesen átadni, ezzel jelképesen elismerni a szülők döntését.”
Megnéztük az egységes ajándékcsomagok tartalmát is, melyben az Apáczai Kiadó iskolakezdést megkönnyítő könyveit találtuk, volt közte ábécéskönyv, számolós könyv, írástanuláshoz felhasználható munkafüzet, van benne iskolatáska, kulacs és olyan dolgok, amelyek hasznosak a hamarosan iskolába induló gyermek számára.

dózsa