A Legfőbb Ügyészség a Janukovics-korszak 14 tisztviselőjét gyanúsítja

2015. április 27., 17:35

A Legfőbb Ügyészség a Janukovics-korszak 14 tisztviselőjét gyanúsította meg a 18 közül, akik szerepelnek az Európai Uniós szankciókkal sújtottak listáján, ugyanakkor semmivel sem gyanúsítják jelen helyzet szerint Jelena Lukast, az ifjabb Viktor Janukovicsot, Szerhij Kljujevet és Dmitro Tabacsnyikot – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata Vitalij Kaszjkóra, a Legfőbb Ügyész helyettesére hivatkozva.

Kaszjko egy, a külföldre került ukrán pénzek visszatérítéséről rendezett nemzetközi konferencián kijelentette: „A tárgyalásoknak köszönhetően az EU bővítette a kritériumokat, s az állami javak eltulajdonítását kiegészítette a hatalommal való visszaéléssel, amely azután az állami tulajdon megkaparintásához vezetett”.

A legfőbb ügyész helyettese emlékeztetett, hogy idén márciusban az EU nem hosszabbította meg a szankciókat Ihor Kalinin és Olekszandr Jakimenko volt SZBU-vezetők, illetve Olekszij Azarov ellen.

„A szankció politikai és nem jogi eszköz, mivel az, hogy egyes szankciókat meghosszabbítanak, míg másokat megszüntetnek, nem annyira a jogi tényezőktől függ, mint attól, miként folytak a tárgyalások az EU tagországai között, mivel a döntéshozatalhoz egység szükséges” – tette hozzá Kaszjko.

Az Európai Unió Tanácsának márciusi döntése értelmében a korlátozó intézkedések alkalmazását 2016. március 6-ig 14 személy vonatkozásában hosszabbították meg: Viktor Janukovics és fiai, Viktor és Olekszandr, Vitalij Zaharcsenko, Viktor Psonka, Artem Psonka, Jelena Lukas, Andrij Kljujev, Szerhij Kljujev, Mikola Azarov, Szerhij Kurcsenko, Dmitro Tabacsnyik, Raisza Bohatirjova, Szerhij Arbuzov, Olekszandr Klimenko, Eduard Sztavickij Viktor Ratusnyak, Jurij Ivanyuscsenko.

A fentebb említett négy meg nem gyanúsított személy vonatkozásában a korlátozó intézkedések 2015. június 6-ig maradnak érvényben.

(zn.ua/Kárpátalja)