Kerékpáros emléktúra az elhurcoltakért

2015. május 6., 08:45 , 747. szám

Május 1-jén az akna­szlatinaiak ismét megszervezték kerékpáros emléktúrájukat, mellyel az 1944 őszén sztálini lágerekbe ártatlanul elhurcolt több tízezer magyar emléke előtt tisztelegtek.

A túra reggel 6 órakor vette kezdetét a helyi templomkertben, ugyanis itt gyülekezett a kis csapat. Az említett helyszínen rövid főhajtás után megkoszorúzták a mártírok emlékét őrző kegyhelyet, mécseseket gyújtottak, felkötötték az első emlékszalagot a szimbolikus bányászcsákányra, majd elindultak.
Az útvonal Aknaszlatinától a szolyvai siratófalig tartott, amely 130 kmt foglalt magába, és helyenként igazán kedvezőtlen időjárási viszonyokat tartogatott. De mindez nem volt visszahúzó erő mindazok számára, akik nekivágtak az útnak. Természetesen ez volt az a bizonyos útvonal, melyet elődeik gyalog, átverések naív áldozataiként tettek meg: Taracköz, Técső, Bustyaháza, Visk és Dolha.
Kocserha János, a túra főszervezője elmondta: „Fontos számunkra ez a kerékpáros emléktúra, hiszen azt fejezzük ki általa, hogy nem felejtettük el mindazon szörnyűségeket, melyeket elődeinket magyarságukért elszenvedtek.”
A kerékpárosok minden emlékjelnél megálltak, minden emlékhelyen egy újabb szalaggal bővült a bányászcsákány, és eggyel több mécses lángja gyulladt meg.   
A késő délutáni órákban elhelyezték a kegyelet koszorúit és a hosszú utat megtett bányászcsákányt azoknak a jelképes sírjánál, akik magyarságukért ártatlanul haltak meg és eközben szívük utolsó dobbanásáig becsületes aknaszlatinai bányászok, édesapák, nagyapák, férjek, fiúk maradtak.
A kerékpáros emléktúra szervezői és támogatói az Aknaszlatinai Kunigunda Egyesület, a KMKSZ Aknaszlatinai Alapszervezete és Aknaszlatina önkormányzata voltak.

/V.E./