Fejlesztések a Schmitt Pál-adományból

2015. május 20., 10:01 , 749. szám

Schmitt Pálnak, Magyarország volt köztársasági elnökének adományából a KMKSZ és a Verecke Alapítvány közreműködésével a tavalyi évben is számos kárpátaljai magyar intézmény fejlesztése valósulhatott meg, s a támogatás egyben jelentősen hozzájárult több kulturális és sportrendezvény megszervezéséhez is. Az elmúlt héten már beszámoltunk az Ungvári, Munkácsi és Nagyszőlősi járásokban megvalósult pályázatokról, az alábbiakban a Beregszászi járásba és a Felső-Tisza-vidékre juttatott támogatásról számolunk be.

Borzsován az I. Kárpátaljai Kőfaragó Tábor megvalósításához járult hozzá a volt köztársasági elnök. A KMKSZ Beregszászi Alapszervezete számítógép-tartozékokat és nyomtatót vásárolt a támogatásnak köszönhetően és a Guti Alapszervezettel közösen honismereti kirándulás keretében keresték fel kárpátaljai emékhelyeinket.

A KMKSZ Bakosi, Cso­mai és Gáti Alapszervezetének adventi és karácsonyi programjait is a Schmitt Pál-adományból sikerült megvalósítani.

Ifjúsági focitornát szervezett a KMKSZ Nagybégányi Alapszervezete a támogatásnak köszönhetően.

A helyi KMKSZ-alapszervezetek pályázatának köszönhetően Schmitt Pál is hozzájárult a badalói és a rafajnaújfalui református templomok felújításához, a beregdédai I. világháborús emlékmű felújításához.

A Mezőgecsei Óvoda gyerekágyakat vásárolt a Schmitt Pál-adományból, Nagybereg, Nagymuzsaly, Jánosi, Gát, Mezővári és Beregszász magyar középiskolásainak a színházlátogatását is ebből a forrásból fedezték. A KMKSZ Beregszászi Alapszervezete megemlékező ünnepséget szervezett október 6-án báró Perényi Zsigmond beregardói szülőházánál, majd novemberben a szovjetek által elhurcoltak emlékművénél. A KMKSZ Benei Alapszervezete a település I. világháborús hőseire emlékezett, a Bátyúi, Bótrágyi, Guti Alapszervezetek a sztálinizmus helyi áldozataira emlékeztek méltóan, rendezvényeiket ugyancsak a Schmitt Pál-adományból támogatták, akárcsak a fotóalbumok elkészítését a helyi rendezvényekről.

A KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete az adományból Ismerd meg szülőfölded! címmel jutalomkirándulást szervezett a felső-Tisza-vidéki magyar iskolák kitűnően végzett diákjainak, valamint a szórványban élő magyar gyerekek versmondó vetélkedőjének kategóriagyőztesei számára. Ugyancsak a volt köztársasági elnök adományának köszönhetően szereztek be hangfalakat a huszti magyar iskolában, hangszereket az Aknaszlatinai Művészeti Iskolában, valamint fellépő ruhákat a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola gyermektánccsoportjának, és a rahói KMKSZ-alapszervezet tánccsoportjának.

A bustyaházai magyar óvoda munkatársai írószereket és népi hímzéssel díszített blúzokat vásároltak a támogatásnak köszönhetően az óvodába járó kisgyermekek számára.

dózsa