Kelet-Ukrajna: fokozódik a feszültség

2015. május 20., 10:38 , 749. szám

Fokozódó feszültségről és újabb halálos áldozatokról szóltak az elmúlt napokban a kelet-ukrajnai konfliktus térségéből érkező jelentések.

A hétvégén a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok újra civil célpontokat támadtak a katonai állások mellett, több mint tíz települést vettek tűz alá – közölte a kijevi hadműveleti parancsnokság. A vasárnapi közlemény szerint a szakadárok nehézfegyvereket is bevetettek: harckocsikkal és páncélosokkal támadtak, valamint rakétarendszerekkel, aknavetőkkel, gránátvetőkkel nyitottak tüzet. Több helyen orvlövészek is „dolgoztak”. A legsúlyosabb helyzet Donyeck környékén alakult ki, ahol a frontvonal ukrán kormányerők által ellenőrzött oldalán lévő települések közül nyolcat ért támadás, köztük Piszkit, Avgyijivkát, Opitnét és Marjinkát. Andrij Liszenko katonai szóvivő vasárnapi kijevi sajtótájékoztatójából kiderült, hogy csupán az elmúlt 24 órában három katona halt meg és 17 szenvedett sérüléseket a harcok övezetében.

Váratlan fordulatot jelentett a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó nemzetközi erőfeszítések tekintetében, hogy két év szünet után ismét Oroszországban tárgyalt az amerikai külügyminiszter. John Kerry múlt kedden Szocsiban találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval és Vlagyimir Putyin elnökkel. Az amerikai külügyminiszter a hivatalos megbeszéléseket követően Kijevet és a szakadárokat egyaránt óvta a katonai műveletek felújításától.

Oroszországi látogatásáról egyébként Kerry még aznap telefonon tájékoztatta Porosenko elnököt. Az ukrán államfő sajtószolgálatának közleménye szerint megvitatták, milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy a minszki megállapodásban foglaltakat a felek maradéktalanul teljesítsék.

Pénteken Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyettese is ellátogatott Kijevbe, hogy tájékoztatást adjon Kerry oroszországi tárgyalásairól. Hangsúlyozta, hogy Washington változatlanul a Minszkben kötött egyezségek betartására szólít fel. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett partnere Kijevnek az ukrajnai reformok végrehajtásában, beleértve a korrupció elleni küzdelmet és a decentralizációt, azaz a régióknak nyújtandó nagyobb önállóságot.

Az ukrán elnök hivatalos honlapján elhelyezett közlemény szerint Porosenko biztosította tárgyalópartnerét afelől, hogy Kijev maradéktalanul tartja magát a szemben álló felek között a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus békés rendezése érdekében februárban kötött minszki megállapodáshoz, készen áll alkalmazni az abban foglaltakat. Kijelentette továbbá, hogy a demokratikus reformok visszafordíthatatlanok Ukrajnában.

Miközben egymást érik a válsággal kapcsolatos politikusi nyilatkozatok, a Donyec-medencében tragikus humanitárius és gazdasági helyzet alakult ki – írja helyszíni riportjában a BBC. A tudósítás emlékeztet, az EBESZ megfigyelői idén májusban jelentették, hogy a kijevi hatalom által felállított ellenőrző pontok a harci övezetek körül jelentősen korlátozzák az emberek mozgásszabadságát. Mivel a körbezárt térséget csak engedéllyel lehet elhagyni, a civil lakosságnak korlátozott lehetőségei vannak arra, hogy kijusson a konfliktusövezetből.

Az ukrajnai Helsinki Bizottság szóvivője, Nyikolaj Kozirev elmondta: a pusztító harcokban sokan elvesztették otthonukat és egyéb ingóságaikat, akiknek mégis épségben maradt a tulajdonuk, nem rendelkezhetnek azzal szabadon. Kozirev a legnagyobb „humanitárius veszteségnek” azt nevezte, hogy a Kijev által nem ellenőrzött területeken összeomlott a jogrendszer. A luhanszki szakadár vezetők májusban hadiállapotot vezettek be a „népköztársaság” területén, ennek keretében korlátozhatók az állampolgárok szabadságjogai.

Az önállósulást az oktatás is megsínylette a térségben. A BBC helyi tudósítója arról számolt be, hogy az iskolák nincsenek nyitva, szünetel az oktatás. Emellett a színházak, kórházak és tudományos intézmények vagy átalakultak az új hatalom elvárásainak megfelelően, vagy bezártak.

A Donyeck és Luhanszk megyei vállalatok nagy része vagy bezárt, vagy minimális teljesítménnyel működik. Az ukrán gazdasági minisztérium adatai szerint az ottani jelentősebb vállalatok többsége nem üzemel, s ez alapján a tárca arra következtetett, hogy a munkahelyek 50–80 százaléka megszűnt.

A szakadár területeken négy pénznem van forgalomban: az ukrán hrivnyán kívül az orosz rubelt, az amerikai dollárt és az eurót is használják. Sokan, a többi között a donyecki operaszínház művészei ennek ellenére humanitárius segélyekben vagy élelmiszerjegyekben kapják fizetésüket – írta a BBC.

Volodimir Szigyenko ukrán gazdasági szakértő figyelmeztetett, hogy a Donyec-medence gazdasági problémái, ha nem oldják meg azokat, más országokra is fenyegetést jelenthetnek. „Ha nem kap a terület jelentős pénzügyi támogatást, akkor a bűnözés, az ellenőrizetlen migráció, a kábítószer-kereskedelem és a csempészet melegágyává válhat” – mondta.

(unian.ua/MTI/pravda.com.ua/zn.ua/ inforadio.hu/ntk)