A parlament visszavonta Melnicsuk és Kljujev mentelmi jogát

2015. június 3., 21:03

A Legfelsőbb Tanács szerdán hozzájárult Szerhij Melnicsuk és Szerhij Kljujev parlamenti képviselők büntetőjogi felelősségre vonásához, ugyanakkor nem adott engedélyt Melnicsuk őrizetbe vételére és letartóztatására – jelentette az UNIAN hírügynökség, illetve az Ukrajinszka Pravda.

Az UNIAN beszámolója szerint a mentelmi jog megvonását Melnicsuk esetében 262 képviselő szavazta meg a teremben jelenlévő 313-ból. Nem vett részt a szavazásban az Újjászületés (Vidrodzsennya) frakció, és a Népakarat (Volja Narodu) képviselőcsoportnak is csupán egyetlen képviselője voksolt.  Melnicsuk őrizetbe vételére ugyanakkor mindössze 32 honatya adta a szavazatát a minimálisan szükséges 226 helyett, letartóztatására pedig még ennél is kevesebb, 16 képviselőtársa voksolt.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az Ajdar zászlóalj volt parancsnoka ellen bűnszervezet alakítása a fő vádpont. A parlamentben felszólaló Volodimir Huzir megbízott legfőbb ügyész közölte, hogy Melnicsuknak olyan bűncselekményekhez lehet köze, melyeket nem a harcok övezetében követtek el.

A Viktor Janukovics volt államfőt támogató Régiók Pártja egykori vezető politikusa, Szerhij Kljujev mentelmi jogának visszavonását 287 honatya szavazta meg. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Kljujevet egyebek mellett különösen nagy összegű csalással vádolják. A képviselő tagadta bűnösségét, és kijelentette, hogy az ügyét előzetesen tárgyaló parlamenti ügyrendi bizottságra nyomást gyakoroltak.

Az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy az ügyrendi bizottság múlt héten még nem tudott dönteni Kljujev mentelmi jogát illetően, e hét keddjén azután mégis úgy határoztak, hogy a parlament elé terjesztetik a visszavonására vonatkozó indítványt. A portál arra is emlékeztet, hogy az Európai Unió június 6-áig vizsgálja felül a Janukovics elnök alatt hivatalt betöltő tisztségviselők ellen korábban bevezetett szankciókat, s amennyiben a Legfőbb Ügyészség nem tudott volna eljárást indítani Kljujev ellen, az EU-nak meg kellett volna szüntetnie a vele szemben érvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)