Felbolydulás egy katonai járműoszlop miatt

2015. június 11., 08:30

Június 9-én számolt be a sajtó egy fotó kíséretében arról, hogy haditechnikai eszközök lépik át a magyar–ukrán határt a Záhony–Csap határátkelőhelyen – írta a Karpatszkij Objektív másnap, június 10-én.

Az ungvári portál beszámolója szerint az információ a magyarországi KárpátHír portálon jelent meg, melyet egyik olvasója tájékoztatott, aki fotót is küldött az esetről. A hírt azonnal átvette számos internetes kiadvány, köztük sok kárpátaljai is, amelyek – a Karpatszkij Objektív megfogalmazása szerint – „pánikot kezdtek terjeszteni”, s ily módon az ellenőrizetlen információ riadalmat okozott a lakosság körében.

A Karpatszkij Objektív tisztázandó az esetet Magyarország Ungvári Főkonzulátusához fordult tájékoztatásért. A kárpátaljai portálnak a magyar külképviseleten megerősítették, hogy valóban megfigyelhető volt egy határátlépésre váró járműoszlop, s valamivel később a NATO haditechnikai eszközei át is keltek a határon. A járművek fegyvertelenül léptek ukrán területre. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviselői szerint nem egyedi esetről, hanem bevett gyakorlatról van szó, az ilyen „rotációkra” meglehetősen gyakran, legalább évente néhány alkalommal sor kerül, de korábban ez a tény – amint a Karpatszkij Objektív fogalmaz – „nem váltott ki ilyen viharos vitát és nem vonzott ennyi vizsla tekintetet”.

A technikai eszközök az ukrán féllel létrejött megállapodások alapján, minden normát betartva és a szükséges okmányok birtokában haladtak át Magyarországon – tudta meg a Karpatszkij Objektív az ungvári magyar főkonzulátuson. A járműoszlop további útvonalát és rendeltetési helyét illetően azonban azt a tanácsot kapta a portál, hogy tájékozódjék Ukrajna Védelmi Minisztériumánál. A szerkesztőségnek a tárcánál telefonon azt ígérték, hogy mielőbb tisztázzák a helyzetet és nyilatkoznak az esettel kapcsolatban.

Ezzel szinte egy időben a KárpátHír további részleteket közölt az esetről. „Az ukrán határőrség annyit közölt, hogy a Lemberg megyei Javorivban tartanak nemzetközi hadgyakorlatot, és oda igyekeznek ezek a katonai technikák. A Magyar Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztályának közleménye alapján megtudtuk, hogy a „Fearless Guardian” elnevezésű, Ukrajnában megrendezendő gyakorlatra szállítottak amerikai harci járműveket és felszereléseket. Magyarországon június 8-án a Tornyiszentmiklós–Kaposvár útvonalon, 9-én pedig a Kaposvár–Záhony útvonalon haladt át a katonai konvoj…

Azonban vannak, akiknek beindult a fantáziájuk. Az orosz Ren.tv csatorna egyenesen azt állította: itt a bizonyíték, hogy a NATO harcászati eszközökkel segíti Ukrajnát a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban. Szerintük ezek a felszerelések az Ukrán Fegyveres Erők kötelékében Donbászon kötnek majd ki” – írta a KárpátHír június 10-én.

(karpatskijobjektiv.com/karpathir.com/Kárpátalja)