Ukrajna adóssága 40 százalékának leírását javasolta hitelezőinek

2015. június 13., 15:24

Ukrajna kitart amellett, hogy nem tudja teljesíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követeléseit, amennyiben hitelezői nem írják le a kötvényekben jegyzett szuverén államadósságának 40 százalékát – jelentette az Ekonomicsna Pravda a Reuters hírügynökségre való hivatkozással.

A Reuters a tárgyalások menetét ismerő forrására hivatkozva azt írta, hogy Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter szerdai washingtoni útja során tett javaslatot a kötvényadósság negyven százalékának eltörlésére.

Ugyanakkor egy másik, a kötvénytulajdonosokhoz közeli forrás tévesnek nevezett minden arra vonatkozó feltételezést, miszerint egy efféle adósságleírás összefüggésben lehet azzal, miként teljesíti Kijev az IMF követeléseit.

„Az IMF követelései nem tartalmazzák az adósságleírás szükségességét” – közölte a forrás.

A kötvénytulajdonosok közölték, hogy az általuk javasolt átütemezési terv lehetővé teszi Ukrajna számára azoknak a főbb elvárásoknak a teljesítését, melyeket a Nemzetközi Valutaalap fogalmazott meg a 40 milliárd dolláros hitelkeret fejében. Elmondásuk szerint a terv azon alapul, hogy Ukrajna felhasználja a jegybank tartalékait, ám Kijev elvetette ezt a lehetőséget. Ehelyett azzal fenyegetőzik, hogy teljesen beszünteti az adósságtörlesztést.

Washingtoni útja során Jareszko sajtótájékoztatóin több ízben is figyelmeztetett, hogy Ukrajna kénytelen lesz moratóriumot hirdetni a külső adósság törlesztésére, ha nyárra húzódnak a tárgyalások az adósság átütemezéséről – emlékeztet az Ekonomicsna Pravda. Jareszko meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajna akkor is megkapja júliusban az IMF-től a kölcsön második, 1,7 milliárd dolláros részletét, ha addig nem sikerül megállapodnia a hitelezőkkel.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)