Oroszország már a 32-ik „humanitárius segélyt” szállító konvojt küldi Ukrajnába

2015. július 16., 19:40

Oroszország közölte, hogy újabb úgynevezett humanitárius segélyt szállító konvojt küld Ukrajnába, a donyecki régióba. UaToday hírportál szerint a konvoj fegyvereknek az országba való behozatalára és ukrán tulajdonoknak az országból való kivitelére szolgál.

Míg Moszkva arról beszél, hogy a konvoj 1000 tonnányi gyógyszert, élelmiszereket és egyéb szükséges felszereléseket szállít, addig Kijev állítása szerint ez a 32-ik konvoj, amelyik illegálisan, az ukrán hatóságok megkerülésével lépi át a határt. Elmondásuk szerint a konvoj katonai felszerelésekkel látja el a keleti régióban az orosz támogatottságot élvező fegyvereseket.

Az Oroszországból érkező konvojokat az ukrán határőrök még nem közelíthették meg teljesen, csak a „kerítés másik oldaláról” vizsgálhatták meg azokat, valamint mindig csak az oroszbarát szeparatista fegyveres erők által ellenőrzött területekre érkeznek a konvojok. A teherautók – Kijev elmondása szerint – nem csupán muníciót és „céleszközöket” visznek a keleti régióba, hanem elszállítják az elesett orosz katonák tetemeit, illetve a még működő ipari berendezéseket is kiviszik az országból. Egy ukrán katona arra az összefüggésre is rámutat a konvojok kapcsán, hogy azok megérkezése után a szeparatisták mindig aktivizálódnak, támadásba lendülnek.

(UaToday.tv/Sz.R.)