Kellemesen eltöltött délután végén értékes nyeremények

Ismerős (h)ősök – magyar történelmi játék

2015. augusztus 5., 10:24 , 760. szám

Két internetes forduló után élő döntőben mérhették össze tudásukat, kreativitásukat és ügyességüket Beregszászban azok a kárpátaljai nagycsaládok, akik a legjobban szerepeltek a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete által meghirdetett Ismerős (h)ősök magyar történelmi játékban. A felajánlóknak köszönhetően a döntőben szereplő hat család közül négy utazhat Dunaszerdahelyre, de az alulmaradt két család is értékes nyereményeknek és kárpátaljai körutazásnak örülhetett.

A vetélkedő kérdéseit Kur­mai-Ráti Szilvia állította össze felölelve a magyarok eredetétől az Árpád-ház kihalásáig népünk történelmét, aki a döntő előtt mondott beszédében kifejtette: „Nem az a célja a döntőnek, hogy a tárgyi tudásotokat vizsgáljuk meg, hanem az, hogy közösen töltsünk egy délutánt, sokat nevessünk. Ha lehet, építsük egymást, tanuljunk…”

A játékban részt vevő huszonhét kreatív nagycsalád közül hat jutott tovább a beregszászi római katolikus plébánia új épületében lebonyolított döntőbe, akik három csapatot alkotva versengtek egymással. A csapatnévválasztást követően egymás után jöttek a feladatok: A szervezők homok alá rejtették Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét, amelyet a lehető legkevesebb homok eltávolításával kellett felismerni a csapatoknak, el kellett énekelniük a Honfoglalás című dal egy részletét, a kort idéző fogalmakat kellett párosítaniuk, a Szent László-hermát homokkőbe karcolniuk, cselekedeteik alapján megnevezni híres elődeinket, sok-sok kvízkérdésre válaszolniuk stb. Végül a szabadban egy leírás alapján kincset kerestek a csapatok, majd honfoglalás kori visszacsapó íjjal lőttek célba. Közben a zsűri tagjai: Marosi Anita elnök, a Kezünkben a Jövő Alapítvány irodavezetője, Pák Katalin, a Beregszászi 10. Számú Középiskola tanára és Tar Géza, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete irodájának munkatársa – mindhárman történészek – árgus szemekkel figyelték a csapatok munkáját.

Végül a zsűri döntése értelmében a mezőkaszonyi Szűcs család és a velük egy csapatban lévő csetfalvai Molnár család, valamint a nagyszőlősi Popovics család és a nagyberegi Jaró család utazhat egy hétre a felvidéki Dunaszerdahelyre, ahol teljes szállodai ellátással egy hetet pihenhetnek, igénybe véve a wellness-szolgáltatásokat és megismerve a város és a Csallóköz nevezetességeit. De nem szomorkodott a két vesztes beregszászi csapat sem, a Szilágyi és Morozovszki családok együtt a döntőről épp csak lemaradt beregszászi Bárdos családdal kárpátaljai körutazáson vehetnek részt, és vigaszdíjként kárpátaljai kézműves-termékekből összeállított ajándékcsomagot is nyertek. A korábbi fordulókban a Morozovszki család rajzolt a legszebben, ezért ők egy különdíjban is részesültek.

A győztesek közül a mező­kaszonyi Szűcs család tagjai méhészettel és méhterápiával is foglalkoznak, ők a méz mellett három család számára felajánlották, hogy ingyenesen kipróbálhatják a méhterápia hatását a méhesházukban.

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete által a Mese és játék elnevezésű vetélkedő sikerén felbátorodva meghirdetett Ismerős (h)ősök magyar történelmi játék sokkal inkább játék és szórakozás volt a részt vevő családok számára, ahol a szülők és a gyerekek együtt küzdhettek meg az értékes nyereményekért, és a végén mindenki elégedetten és új ismeretségekkel, élményekkel gazdagodva mehetett haza.

Badó Zsolt