A kommunistáknak meg kell változtatniuk pártjaik nevét és szimbolikáját

2015. augusztus 12., 20:59

Ukrajna kommunista pártjai abban az esetben vehetnek részt a választásokon, ha megváltoztatják a pártjaik nevét és szimbolikáját – az Ukrajinszka Pravda szerint ezt Natalija Szevosztjanova, az igazságügy-miniszter első helyettese jelentette ki az 5 Kanal hírcsatornának nyilatkozva.

„Három feltétel van: önök megváltoztatják a szimbolikát, azaz nem szerepelnek önöknél a törvény által propagandának minősített szimbólumok – sarló, kalapács, vörös csillagok stb. –, megváltoztatják az elnevezést s közvetlenül az alapszabályban rögzített tevékenységben nem szerepelhet a propaganda” – fejtette ki a miniszterhelyettes.

„Senki sem üldöz semmilyen politikai pártot, konkrét jogi követelmények vannak” – hangsúlyozta Szevosztjanova.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet: a korábban a dekommunizációs törvények betartását felügyelő bizottság által előkészített jogi vélemény megállapította, hogy a Kommunista Párt (KPU), a (megújult) Kommunista Párt, valamint a Munkások és Parasztok Kommunista Pártjának tevékenysége, megnevezése és szimbólumai nem felelnek meg a jelzett törvény követelményeinek.

Ukrajnában október 25-én kerül sor helyhatósági választásokra. A KPU részéről közölték, hogy készek indulni a választásokon.

A parlament április 9-én fogadta el az úgynevezett dekommunizációs törvénycsomagot, köztük A kommunista és nemzeti-szocialista (náci) totalitárius rendszerek elítéléséről Ukrajnában és szimbólumaik propagandájának betiltásáról című jogszabályt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)