Jacenyuk külföldieket sejt a csernobili gyújtogatások mögött

2015. augusztus 14., 17:30

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök utasítást adott, hogy vezényeljék a Belügyminisztérium és a Nemzeti Gárda további alakulatait a csernobili atomerőmű körüli tiltott, úgynevezett elidegenítési övezet őrzésére – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

„A belügyminiszterhez fogok fordulni, ... pótlólagosan vezényeljék oda a Nemzeti Gárda és a Belügyminisztérium kontingensét néhány hétre az elidegenítési övezet őrzésére és ellenőrzésére” – jelentette ki a miniszterelnök a technogén és ökológiai biztonság kérdéseiben illetékes kormánybizottság ülésén.

A tanácskozáson arról tájékoztatták Jacenyukot, hogy a tűzeseteket a térségben gyakran szándékos gyújtogatás okozza, amit a helyszínen talált fáklyák bizonyítanak. Emiatt döntött úgy a kormányfő, hogy megszigorítják a bejutást az övezetbe.

„A DSZNSZ (Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata – a szerk.) vezetőjének tájékoztatása alapján enyhén szólva tökéletlen a rendszerünk az elidegenítési övezeten belüli mozgás ellenőrzésére – mindenki arra jár, aki akar. Úgy gondolom, hogy olyanok is járhatnak arra, akik szándékosan gyújtogatnak más országok útleveleivel” – adott hangot gyanújának a miniszterelnök.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy a tűzoltók pénteken is folytatták az oltást az augusztus 9. óta égő csernobili erdőben. Ezt megelőzően június 29-én csaptak fel a lángok a térségben. Akkor a folyó menti száraz fű és sás égett mintegy 130 hektárnyi területen, s 17 napba telt, mire valamennyi tűzfészket eloltották.   

(zn.ua/Kárpátalja)