Komoly eredmények egy különleges sportágban Nagyberegről

2015. augusztus 19., 09:50 , 762. szám

Jómagam sokáig csak fényképekről ismertem azokat a nagyberegi bicikliseket, akik kerékpárjuk akármelyik részén, tengelyén, ülését, kormányán is képesek megállni. A Nagyberegi Középiskolában képeik mellett számos kupa és érem árulkodik arról, hogy az iskolában valami egészen különleges és egyedi sportnak hódolnak. És valóban: a helyi középiskolában Géczi Natália és Géczi Tihamér testnevelőtanár-páros terem- vagy más néven művészkerékpárosokat oktat már több mint tíz esztendeje.

– A Nagyberegi Teremkerékpár Sportklub 2000 óta működik – emlékszik vissza Géczi Tihamér, aki azon túl, hogy a csapat edzője, a középiskola igazgatója is. – A magyarországi művészkerékpározás egyik fontos alakja, Dér Gusztáv üzent, hogy nem vállalnánk-e egy teremkerékpár-szakosztály létrehozását Ukrajnában. Igent mondtunk, s még 2000 áprilisában eljött hozzánk 9 magyarországi és 9 német versenyző a német szövetség akkori főtitkára, Hans Bron, illetve Nagy Györgyi, a művészkerékpár szakág megbízott vezetője. Bemutatót tartottak iskolánkban, kaptunk tőlük egy német szabálykönyvet és 4 bringát azzal, hogy gyakoroljunk, és néhány hónappal később a Bajon rendezendő edzőképzőn és tanfolyamon vegyünk részt két diákunkkal. Ott kaptunk egy magyar szabálykönyvet is, és elmagyarázták, mire kell odafigyelnünk ennél a sportnál, hogy válasszuk ki azokat a gyerekeket, akiket edzeni fogunk. Továbbá azt a feladatot kaptuk, hogy a novemberi világbajnokságon vegyünk részt egy alapgyakorlattal, képviselve Ukrajnát. Sikerült részt vennünk, a németek küldtek még aztán használt bicikliket, így kezdtünk el komolyabban is foglalkozni ezzel a sporttal. Azóta igyekszünk minden éven részt venni a világversenyeken, Európa-bajnokságokon. A nagyberegi biciklisek képviselik Ukrajnát a világversenyeken és Európa-bajnokságon, mert az országban máshol nem működik ilyen sportegyesület, mint a mienk. Mindegyikre licencet kell vásárolnunk minden évben, hogy versenyezhessenek. Van továbbá egy fiókintézetünk Kovászón is, az ottani általános iskolában, amelyet egyik első tanítványunk, Füzesi András vezet. Ő és Géczi István voltak azok, akik 2000-ben részt vettek az említett képzésen.

– Vannak tehát figyelembeveendő szempontok a teremkerékpárosok kiválasztásánál is?

– A sportág egyik lényege, hogy a teremkerékpárosok jó koordinációs képességgel és gimnasztikai készségekkel rendelkezzenek, s természetesen meglegyen a kellő fizikai állóképességük is. Több gimnasztikai elem is van, amelyet a biciklin végre kell hajtani, és egy szögtartáshoz vagy éppen kézenálláshoz erő is bőven kell. Ezért szükség van arra, hogy kellőképpen el tudják lazítani az izmaikat, ugyanakkor meg tudjanak állni a biciklin, szó szerint és átvitt értelemben is. Kaptunk különböző gyakorlatokat bemutató videokazettákat, megfigyeltük a látott gyakorlatokat, s ezek alapján kezdtük el edzeni a fiatalokat. Mint minden sportágban, az alapoktól indulunk, erre építjük a bonyolultabb gyakorlatokat. A tanulást rögtön biciklin kezdték, természetesen a megfelelő bemelegítés után. Előbb két keréken bicikliznek, majd megtanulják, hogyan kell felemelni a biciklit egy kerékre, majd átlépni a homlokcsőre, kormányra és így tovább. Nagy szükség van a rendszeres edzésre és gyakorlásra, napi szinten kell nyújtani, futni, hasizom- és egyéb, speciális gyakorlatokat végezni. Illetve kell a versenyeken és edzőtáborokban való részvétel is, mert ezek során nemcsak egymás, hanem magasabb minősítésű, tapasztaltabb versenyzők kűrjeit is megfigyelhetik.

– Nemcsak a gyakorlatok, de a biciklik sem hétköznapiak…

– Speciális bicikliken versenyzünk, amelyeket jelenleg csak Csehországban és Németországban gyártanak. Speciális vázakkal rendelkeznek, a biciklin egyforma az első és a hátsó fogaskerék, egyenes meghajtással működnek, a keréktengelyek meg vannak hosszabbítva 1,5-2 centivel, mivel néhány alapgyakorlatot erre állva végeznek el. A kerekeik speciális gumikkal vannak ellátva, amelyek kifejezetten teremben való használatra valók, s amelyek ára darabonként 50 euró. A biciklik ára pedig 1500 és 1900 euró között van.

– Milyen gyakorlatokkal dolgoznak?

– Kormány elé ülés, harántterpesz azonos oldalon és különböző oldalakon, kormány-nyeregállás, kormányállás, és számos egyéb. Mindegyik gyakorlat rögzítve van a szabálykönyvben, mindegyiknek megvan a saját pontértéke. Ebből vonják le gyakorlat közben a gyakorlat minőségének megfelelő hibaszázalékot a bírák. Világversenyeken a versenyzők egyéni, páros és négyes kategóriában indulhatnak, fiúk és lányok külön-külön. Ha fiú és lány alkot párost, az fiú kategóriának számít. Párosban a gyakorlat bizonyos elemeit úgy végzik el, hogy mindkét fél egy biciklin gyakorlatozik. Országos versenyeknél és az Európa-bajnokságnál négy külön kategóriába sorolják a versenyzőket korosztályuknak megfelelően. Nekünk is voltak már négyesben induló versenyzőink, lányok, de iskola után mind másfelé mentek tanulni, más megyékbe, más országba, ezért abbamaradt. Ugyanez a helyzet a fiúknál is. Az iskola befejeztével nagyon kevés versenyző tudja még művelni ezt a sportágat, mert bicikli- és teremigényes. Nekünk pedig nincs rá keretünk, hogy minden versenyzőnek külön kerékpárt adjunk. Egy biciklin többen is edzenek. Egy versenyévünk öt különböző megmérettetésből áll. Születtek már szép eredményeink. A 2011-es, Hollandiában megtartott Európa-bajnokságon bronzérmet nyert férfi párosunk. Magyar bajnokságról első, második és harmadik helyet is hoztunk már el. 2013-ban Németországban, a wormsi kupán a legjobb külföldi csapatnak járó díj mellett 13 kupát is kiérdemeltek a tanítványaink. Szeptember 24-én Bokodra megyünk a Kelet-európai Kupára. Ezen a versenyen Csehország, Magyarország, Szlovákia és Ukrajnai teremkerékpárosai vesznek részt. A világbajnokság Malajziában lesz, oda nem tudunk eljutni.

– Jelenleg hány teremkerékpárost képeznek?

– Beregen húsz gyereket edzünk, ők beregiek, kígyósiak, illetve van egy vári tagunk is, Kovászón pedig közel tíz versenyzőnk van, fiúk és lányok vegyesen. Hetente kétszer tartunk nekik edzést, de ha éppen versenyre készülünk, akkor edzőtáborszerűen napi kétszer. Iskolaidőn kívül legalábbis. Iskolaidőben délutánonként találkozunk és készülünk a versenyre. Az edzések során minden versenyző igyekszik a lehető legtöbbször elismételni a saját gyakorlatát. Igyekszünk minden versenyzőnkkel részt venni a különböző versenyeken, az állam nem jelöl ki pénzösszeget a sportág támogatására, így a szülők és a szponzorok állják a gyerekek utaztatását. Világbajnokságra 14 évesnél fiatalabb versenyzőt a szabályok értelmében nem nevezhetünk, Európa-bajnokságra pedig csak 18 éves korig fogadják a versenyzőket. A sportág junior kategóriájába 14-18 évesek kerülnek, nekünk pedig jelenleg csak egy sportolónk van, aki már betöltötte a 14. évét. A gyerekek többsége 12-13 éves, ezért őket indítjuk a junior kategóriában. De van köztük 8 éves is. Viszont legalább 4-5 évnyi edzés, gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki versenyképes teremkerékpárossá váljon.

Espán Margaréta