Álarcosok ostromolták meg a harkivi városházát

2015. szeptember 23., 17:50

Ismeretlen álarcosok nem sokkal dél előtt megrohamozták a harkivi városi tanács Alkotmány téri épületét, amelyben éppen ülésezett az önkormányzat – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Hennagyij Kernesz polgármester berekesztette a tanács ülését.

A helyszíni tudósításokból ítélve az ostromlók zömében ugyanazok az emberek voltak, akik a reggeli órákban körbezárták Mihajlo Dobkin volt megyei kormányzónak, jelenleg az Ellenzéki Blokk parlamenti képviselőjének harkivi családi házát.

A Dobkin otthonánál tüntető mintegy kétszáz katonai gyakorlóruhát és álarcot viselő, az Azov zászlóalj szimbólumaival ellátott zászlókat lobogtató személy arról biztosított a beszámolók szerint, hogy akciójuk békés. A politikus házát fegyveres őrök vigyázták. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint az ismeretlenek új utcanévtáblát helyeztek el Dobkin házán „Berkutok utca” felirattal, összefirkálták a kerítését és kijelentették, feladatuk kidobni a városból Dobkint, valamint elérni, hogy Kernesz ne lehessen polgármester.

A városi tanács épületét körbevette a rendőrség, a tüntetők követelték, hogy találkozhassanak Kernesszel és Dobkinnal. Több ízben dulakodás tört ki a tüntetők és a karhatalmi erők között. Valaki könnygázt vetett be. Mintegy 20-25 tüntetőnek sikerült bejutnia a városháza épületébe, ám csak néhány percig tartózkodtak odabent. Kernesz elmondása szerint a behatolók megrongálták dolgozószobája várótermében az irodai berendezéseket, majd távoztak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)