Jacenyuk megnevezte a Donyec-medencei választások feltételeit

2015. október 19., 08:26

Egy sor világos feltétele van annak, hogy a Donyec-medencében választásokat rendezzenek – az Ukrajinszka Pravda szerint ezt Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök jelentette ki egy tévéműsorban.

„Ami az ideiglenesen oroszországi banditák és terroristák ellenőrzése alatt álló Donyec-medencei választások kérdését illeti, természetesen ott választásokat kell tartani. Ehhez külön törvényt szükséges elfogadni. De a Donyec-medencei választások megtartásának teljesen világos feltételei vannak” – hangsúlyozta.

Az első feltétel Arszenyij Jacenyuk szerint, hogy „senki sem fog választásokat tartani az oroszországi géppisztolyok csövei előtt”. „El kell hagyniuk Ukrajna területét és teljesíteni a minszki megállapodásokat.”

„Az Ukrajnában nyilvántartott másfél millió ideiglenesen áthelyezett személynek jogot kell kapnia a részvételre egy ilyen választási folyamatban, és azok megválasztására, akik a helyhatóságot fogják képviselni Donyeckben és Luhanszkban” – jelezte a kormányfő.

Jacenyuk szerint a harmadik feltétel, hogy a választásoknak minden tekintetben meg kell felelniük az ukrán törvényeknek, illetve a tisztességes és átlátható választások legmagasabb szabványainak.

„A negyedik: biztosítanunk kell a politikai konkurenciát Donyeckben és Luhanszkban, mind a tömegtájékoztatási eszközökön keresztüli hozzáférés révén ezekhez a területekhez, mind azáltal, hogy Ukrajna valamennyi politikai pártjának joga legyen részt venni ezeken a választásokon, és eljuttatni oda a jelöltjeit” – közölte a miniszterelnök.

„Az az orosz elképzelés viszont, hogy a választások révén legalizálják ezt az enklávét és a terroristáknak képviselői státust adnak a helyi tanácsokban, nem megy át” – hangsúlyozta Arszenyij Jacenyuk.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésén munkálkodó normandiai négyek legutóbbi tárgyalásai során a felek elítélték a látszatválasztások megtartását a megszállt területeken és kijelentették, hogy azokat el kell törölni. A német, a francia, az orosz és az ukrán államfő egyetértett abban is, hogy a választásokat a megszállt területeken az ukrán jogszabályok alapján kell megrendezni, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának felügyelete alatt. Ezt követően ugyanakkor a szeparatisták nem a látszatválasztások eltörlését, hanem az elhalasztásukat jelentették be.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)