Az ET szerint nem volt hatékony a 2014 májusi odesszai események kivizsgálása

2015. november 4., 19:05

A 2014. május 2-i odesszai események kivizsgálása nem volt hatékony, és nem felelt meg az emberi jogi egyezménynek – idézi az Odesszában történtekről készült jelentés ismertetése kapcsán Nicolas Bratzát, az Európa Tanács Nemzetközi Tanácsadó Csoportjának (NTCS) elnökét az UNIAN hírügynökség.

„Az NTCS szerint a vizsgálat jelentős nehézségekbe ütközött, de ezek a nehézségek nem indokolhatják a hiányosságokat, amelyek óhatatlan következményei e problémáknak” – közölte Bratza.

Szavai szerint az odesszai események kivizsgálása nem felelt meg az Egyezmény az Emberi Jogok és Alapvető Szabadságok Védelméről 2. („az élethez való jog”) és 3. („a kínzás, az embertelen és megalázó bánásmód tiltásáról”) cikkelyének.

Hozzátette: „Az NTCS szerint a vizsgálat nem volt hatékony egy sor okból kifolyólag, például a nyomozati feladatok elosztása nem volt hatékony, a nyomozás céljaira rendelkezésre álló források pedig elégtelenek voltak”.

„A vizsgálat színvonala nem volt kielégítő, a kormányzat nem tanúsított kellő alaposságot, és nem követett el mindent a vizsgálat kezdeményezése és lefolytatása terén” – mutatott rá Nicolas Bratza.

Az UNIAN emlékeztet, hogy 2014. május 2-án Odesszában összetűzésekre került sor szeparatisták és ukrán aktivisták között. Többeket közvetlenül a város központjában agyonlőttek. Ezután az ukrán aktivisták a Kulikovói mező térre indultak, a szeparatisták táborába, ahol sátrak gyulladtak ki. Tűz ütött ki a Szakszervezetek Házában is, amelyben sokan tartózkodtak. A tűzben szintén többen életüket vesztették. Összesen az akkori eseményeknek 48 halálos áldozatuk volt, és háromszáz sérült kért orvosi ellátást.

(unian.ua/Kárpátalja)