Szakértők: a 34 ezer elbocsátandó csinovnyik 99 százalékát a régiókban menesztik

2015. november 4., 19:56

A kormány a köztisztviselők számának megközelítőleg 9 százalékos csökkentését tervezi – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata. A portál szerint az elbocsátások abszolút többsége vidéken várható, és nem a fővárosban.

A Miniszteri Kabinet október 21-i 840. számú határozatával módosította a minisztériumok és hivatalok munkatársainak maximális létszámát. Az elkövetkező két hónapban több mint 34 ezer hivatalnokot menesztenek állásukból. Ugyanakkor az elbocsátások 99,6 százaléka a régiókra esik.

A GromEx Iroda számításai szerint a végrehajtó szervek központi apparátusából 137 tisztviselőt érint a létszámcsökkentés, miközben az állami intézmények területi képviseleteitől mintegy 34 ezer alkalmazottat bocsátanak el.

„A központi apparátusban összességében 1879 fős létszámcsökkentést terveznek. Egyúttal az újonnan létrehozott vagy bővítendő állami szervekhez 1742 új munkatárs felvételét irányozták elő. Ily módon a létszámcsökkentés összességében 137 tisztséget érint a központi apparátusban. Ugyanakkor a régiókban a kormány több mint 34 ezer embert hagy munka nélkül” – jelezte Natalija Martinenko, a GromEx Iroda jogásza.

A legjelentősebb elbocsátások az Állami Pénzügyi Szolgálatnál (GFSZ) várhatók. A központi apparátusból 656 tisztviselő menesztését tervezik. Eközben a GFSZ regionális képviseleteinél mintegy 17 ezer munkatárs marad munka nélkül.

Az elbocsátásokkal párhuzamosan a kormány néhány állami intézmény személyi állományának a növelését irányozta elő. Így a központi apparátusban 1742 fővel növelnék a foglalkoztatottak számát, akik közül 1422-en az Állami Halügynökség munkatársai lesznek, akik a halgazdálkodás reformjának keretében veszik fel a küzdelmet az orvhalászattal, és dolgoznak a halállomány megőrzésén. További 290 hivatalnok az Állami Auditáló Szolgálatnál (a „Goszfininszpekcija” utódszervezete) dolgozik majd, illetve további 30 fővel gyarapszik az Állami Vámszolgálat személyi állománya.

„Ami a régiókat illeti, kizárólag az Állami Vámszolgálatnál van létszámnövekedés előirányozva, ahol a kormány jóváhagyta a személyi állomány növelését 470 munkatárssal” – jelezte Natalija Martinenko.

(zn.ua/Kárpátalja)