Soltész Miklós: idén is lesz kazáncsereprogram Kárpátalján

2015. november 5., 13:40

A magyar közösség kérésére idén is lesz kazáncsereprogram Kárpátalján – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a Karitatív Tanács csütörtöki megbeszélése előtt tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A 2014 decemberében megkezdett program keretében kárpátaljai magyar egyházi és közösségi intézmények kaptak új kazánt, amelyekkel le tudják cserélni a nagyon drága gázfűtést – közölte az államtitkár.

A csütörtöki tanácskozáson az idei kárpátaljai, illetve ukrajnai téli segítségnyújtás részleteit beszélik meg a Karitatív Tanács tagszervezetei – a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt –, továbbá a Johannita Segítő Szolgálat és a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat vezetői.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy a kárpátaljai katolikus, református és görögkatolikus egyház, valamint a társadalmi szervezetek vezetői azt is kérték, az önkormányzatok is folytassák tavalyi, az ottani testvértelepülésüket segítő programjukat, amellyel „a közös összefogás eredményeképpen rengeteg pénztámogatást, élelmiszert és gyógyszert juttattak el Kárpátalja magyar lakta településeire”.

További kérés volt, hogy mivel a kárpátaljai magyarság életében nagyon fontos szerepet játszik a többségi társadalom és az ő hozzáállásuk a magyar kisebbséghez, Magyarország, akárcsak tavaly, idén is nyújtson humanitárius segítséget a Kárpátokon túl élőknek is. Soltész Miklós kiemelte: ezért volt – a magyar közösség szempontjából is – fontos döntés a tavaszi, Ukrajnába indított segítségnyújtás, amelynek során nemcsak magyar, hanem ukrán és ruszin rászorulókat is támogattak.

Soltész Miklós hangsúlyozta a segítségnyújtásban az összefogás jelentőségét, és megismételte hétfői, Colleen Bell magyarországi amerikai nagykövetnek címzett kérését, hogy a nagykövetség is csatlakozzon a karitatív szervezetek összefogásához.

A Karitatív Tanács megbeszélésén a másik fontos téma a migráció – ismertette az államtitkár. Elmondta, hogy a tanácskozáson meghallgatják azoknak a segélyszervezeteknek a beszámolóit, amelyek az elmúlt hetekben a határon túli segítségnyújtásban is részt vettek.

(mti.hu/VV)