Juncker figyelmeztette Porosenkót: reformok nélkül nem lesz vízummentesség

2015. november 6., 18:42

Ukrajnának végre kell hajtania egy sor igazságügyi reformot, mielőtt megkapná a vízummentességet az Európai Uniótól – a Jevropejszka Pravda szerint ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke jelentette ki Petro Porosnko ukrán elnökhöz írt levelében.

„Ami az ukrán polgárok európai uniós vízummentességének elérését illeti, változatlanul a korrupcióellenes küzdelemmel összefüggő reformok az egyik meghatározó prioritás” – jelezte Juncker.

Porosenkóhoz írt levelében az Európai Bizottság elnöke a korrupcióellenes küzdelemhez nélkülözhetetlen független szervek mielőbbi létrehozását sürgette. Juncker szerint emellett Ukrajnának változásokat kell eszközölnie a munkajog területén is, megtiltva a szexuális irányultság alapján történő diszkriminációt, illetve ügynökséget kell létrehoznia az elkobzott javak visszaszerzésére.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Tanács csütörtökön mindössze kettőt szavazott meg a vízummentesség megadásához szükséges 13 törvény közül. Így a honatyák nem fogadták el második olvasatban a 3040-es törvényt a korrupciós és egyéb bűncselekmények eredményeként keletkezett javak felkutatását és kezelését végző nemzeti ügynökség létrehozásáról, illetve a képviselők első olvasatban elutasították a készülő új munkatörvénykönyv kiegészítését a diszkriminációt tiltó rendelkezéssel, ami kötelező feltétele az uniós vízummentesség megadásának az ukrán polgárok számára.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)