Az Ukrposta elárverezi az át nem vett csomagokat

2024. május 15., 19:04 , 1210. szám

Az Ukrposta bejelentette, hogy a jövőben a nemzetközi gyakorlatot fogja követni az át nem vett, hat hónapja kézbesítetlen postai küldemények kezelésében. A cég az ilyen csomagokat aukciók keretében értékesíti a Prozorro.Sale platformon – jelentette az Ekonomicsna Pravda az állami vállalat sajtószolgálata nyomán május 10-én.

Hasonló az eljárás a nemzetközi postai szolgáltatóknál és logisztikai cégeknél, például az Amazonnál, a USPS-nél, a FedExnél, a Royal Mailnél stb. – mutat rá az Ukrposta.

„Az Ukrposta visszaküldi azokat a postai küldeményeket, amelyeket a címzett nem vett fel két héten belül. Ha a feladó két héten belül szintén nem veszi át a csomagot, akkor az egy speciálisan kialakított raktárba kerül, ahol hat hónapig tárolják.

Ebben az időszakban mind a címzett, mind a feladó jogosult kérelem alapján a csomag átvételére. Ha ezt nem teszik meg valamilyen oknál fogva, akkor ezentúl a csomag aukción értékesíthető. Így a társaságnak lehetősége lesz kompenzálni az ebben az időszakban felmerült logisztikai és a postai küldemények tárolásával összefüggő költségeit” – áll a közleményben.

Minden át nem vett csomag kikiáltási ára tíz hrivnya lesz. A csomagokat legfeljebb 100 egységet tartalmazó raklapokra rendezik, és azokat egy tételként értékesítik. A tételek véletlenszerűen jönnek létre, és minden csomagot kibontatlanul adnak el, a címadatok eltávolításával.

„Az árverés eredményének kihirdetéséig sem a cég, sem a potenciális vevők nem fogják tudni, mit tartalmaznak (a csomagok – a szerk.). A korrupció lehetőségének kiküszöbölése érdekében a tételek kialakítása során a cég munkatársai nem vehetnek részt az árveréseken” – tette hozzá az állami vállalat.

(zzz/epravda.com.ua)