Árvízhelyzet: az árhullám rövidesen az alacsonyabban fekvő helyeket is eléri

2015. november 23., 20:47

Kárpátalján már komoly gondot okoznak az esőzések miatt megindult áradások elsősorban a Tiszán és mellékfolyóinak felső szakaszain. A megáradt víz rengeteg szemetet sodor a magyar határ felé.

Az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében gyors áradás kezdődött a kárpátaljai folyók – elsősorban a Tisza és mellékfolyói – felső szakaszain. Az ár Kárpátalja négy hegyvidéki járásában okozott gondot. A lezúduló víz több kisebb hidat elsodort, utakat öntött és mosott el, három helyen pedig földcsuszamlást idézett elő.

A Tisza Rahónál huszonnégy óra leforgása alatt négy métert emelkedett, a víz több órára elvágta a várost a külvilágtól. (Az 1998 novemberi katasztrofális kárpátaljai árvíz idején a Tisza vízszintje egy nap alatt 5 méter 15 centiméterrel nőtt Rahónál.)

Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) november 22-i reggeli közleménye szerint Kárpátalja három hegyvidéki – Ökörmezői, Rahói és Técsői – járásának 22 településén 315 portát, közte 144 lakóházat és 17 hektárnyi mezőgazdasági területet árasztott el a víz. A védekezési és mentesítési munkálatokban a szolgálat és a rendőrség 220 munkatársa, valamint 50 műszaki eszköze vesz részt. A DSZNSZ közölte: ellenőrzése alatt tartja az árvízi helyzetet a térségben.

A Kárpátaljai Megyei Hidrometeorológiai Szolgálat november 22-i reggeli jelentése szerint a Tisza valamennyi mellékfolyójának hegyvidéki szakaszain folytatódik a szombat este elkezdődött apadás.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjének Kárpátaljai területén az elmúlt három napban az előre jelzettnél jóval több eső hullott: átlagosan 124 mm, ami a novemberi átlagcsapadék közel kétszerese Kárpátalján – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Ez pedig intenzív árhullámot indított el a Felső-Tiszán: ma reggelig a folyó vízszintje a tiszabecsi határszelvényében közel 4,5 métert emelkedett, és az áradás tovább folytatódik.

A Tisza mentén 87 kilométernyi szakaszon tart fenn másodfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője hétfőn az MTI-t.

Siklós Gabriella közölte: az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén csak kisebb mennyiségű csapadék esett, ezért folytatódik az árhullám levonulása.

A Tisza Tiszabecsnél vasárnap este 454 centiméterrel tetőzött, Tiszabecs alatt a folyó tovább árad. Vasárnap a nyíregyházi vízügyi szakemberek az ukrán társaikkal közösen másodpercenkénti 1680 köbméter vízhozamot mértek Tiszaújlaknál a határszelvényben, ez a Tisza átlagos vízhozamának csaknem nyolcszorosa.

Hozzátette: a legutóbb 2013 tavaszán volt a Tisza ezen szakaszán másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Kis mértékben árad a Szamos, a Túr és a Kraszna is, de ezeken a folyókon csak kisebb vízszintemelkedés várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Szamos-Kraszna vízgyűjtőn folytatódni fog az árhullám levonulása.

Az OVF felhívja a figyelmet, hogy a levonuló árhullám az ukrajnai vízgyűjtő területéről jelentős mennyiségű kommunális hulladékot szállít. A vízügyi szakemberek az említett szakaszokon 24 órás, fokozott őrszolgálatot tartanak. 

A kárpátaljai katasztrófavédelmi szolgálat előrejelzése szerint a hegyvidéki területek után az árhullám rövidesen az alacsonyabban fekvő helyeket is eléri. A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy a meteorológiai előrejelzések további csapadékot jósolnak.

(origo.hu/24.hu/mti.hu/VV)