Őrizzétek és adjátok tovább!

2015. december 22., 11:42 , 780. szám
Beregrákosra érkezett a betlehemi láng

Idén miskolci cserkészek egy speciális zsebmelegítőben hozták el Kárpátaljára a Betlehemben meggyújtott békelángot, amelyet a beregrákosi református templomban megszervezett, meghitt lángosztó ünnepségen adták át egymásnak a kárpátaljai magyar cserkészek és mindazok, akik hisznek a Születés templomából hozott láng erejében.

A betlehemi Születés-bazilikában örökké égő mécses a krisztusi szellemiség szimbóluma, az ott meggyújtott lángot 1988 óta minden évben a bécsi cserkészek speciális mécsesekben elviszik városukba, ahol ünnepség keretében átadhatják a világ többi részéről érkező cserkészeknek. Kárpátaljára már 25 éve minden évben eljutott a betlehemi láng. Sokszor kalandos úton érkezett meg vidékünkre, Volt, hogy a kárpátaljai magyar cserkészek mentek érte a határra, máskor Magyarországra, vagy akár Bécsbe, volt úgy is, hogy magyarországi vagy felvidéki cserkészek hozták el hozzánk, de olyan is volt, amikor autóstoppal, máskor konzuli kísérettel jutott el hozzánk. Vitték vonaton Beregszászból Munkácsra, de a bátyúi átszálláskor kialudt, így vissza kellett menni érte Beregszászba újból – emlékezett vissza Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke, hangsúlyozva: a láng és a vele együtt terjesztett szellemiség Kárpátalján is évről évre egyre több helyre, egyre több családba jut el advent idején. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét, a szeretetet is embertől emberig kell továbbítani.

Popovics Pál elmondta tudósítónknak, hogy valójában egy osztrák tévétársaság ötlete volt eredetileg a betlehemi láng minél több közösségbe és otthonba történő eljuttatása, de a cserkészek álltak mögé, mint megbízható szervezet, hogy az emberek biztosak lehessenek abban, hogy a hozzájuk eljutattott láng nem gyufáról gyulladt meg, hanem Betlehemből jut el hozzájuk. Már hét éve kialakult az a gyakorlat, hogy a Kárpátaljára érkező betlehemi lángot mindig más településen, a három történelmi egyház egyikének templomában adják tovább egy lángosztó ünnepég keretében. Idén a Beregrákosi Református Gyülekezet vállalta a házigazda szerepét. Beregrákoson ebben az évben kezdeményezték egy cserkészcsapat megalapítását, emellett Páll László beregrákosi református lelkész képzett cserkészvezető, ami miatt duplán ideálisnak bizonyult a helyszín kiválasztása.

A sötétbe borult templomba a betlehemi lángot ezúttal is kiscserkészek hozták be és tették le az Úr asztalára, ahol a Beregrákoson szerveződő cserkészcsapat vezetője, Molnár Béla, a Beregrákosi Általános Iskola igazgatója meggyújtotta róla az asztalon álló adventi koszorú gyertyáit. Majd a helyi fiatalok verssel és adventi énekekkel köszöntötték a vendégeket.

Páll László református lelkész Ézsaiás prófétát idéző igei köszöntését követően elmondta: „Nagyon sok mindent tudnak a gyerekek, ami a felnőttek világához tartozik. Attól félek, hogy egy dolgot nem tudnak, arról nem tudnak, amit ez a próféta üzen. A próféta azt üzeni a fogságban élő népnek: »Bár még sűrű homály fedi be a nemzeteket, bár körötted annyi minden rossz még, de fölötted ott ragyog az Úr dicsősége, és ez még meg is látszik rajtad.« Én azt kívánom minden cserkésznek és minden keresztény testvéremnek Betlehemben is, meg itt, Kárpátalján, meg Ukrajnában, meg a világ minden részén, hogy lássuk meg, hogy bizony sűrű homállyal van befedve a világ, az emberi gondolkodás, de mégis ott ragyog felettünk az Úr dicsősége. Nemcsak gyertyafényben, hanem mint örök világosság, aki meghalt és feltámadt, aki bennünket kiemel ebből a nyomorult világból, kárhozatból, halálból és az örök élet dicsőségébe vezet el (…) Vigyétek tovább a lángot, őrizzétek! Vigyétek tovább és adjátok tovább az evangéliumi üzenetet, az egyetértést és az igazi szeretetet!”

Popovics Pál köszöntőbeszédében arra kérte a cserkészeket, hogy templomok és feldíszített házak mellett oda is eljusson a betlehemi láng, ahova az ünnepek alkalmából sem jutnak el mindig emberek, egyedülállókhoz, szegényekhez, betegekhez, magatehetetlenekhez, vagy a haragosunkhoz. „Hiszen van ennek a lángnak ereje. Picike, de ha őrizzük, és elsősorban a szívünkben, akkor nagyon sokfelé tud ez a sok-sok pici lángocska világosságot árasztani.”

Az ünnepségen jelen lévő beregszászi, benei, dédai, gecsei, nagyszőlősi, csapi, munkácsi cserkészcsapatok lámpáiba és mécseseibe a házigazdák közül Molnár Béla adta tovább a betlehemi lángot, majd közösen elénekelték a Cserkészindulót.

A hazaindulás előtt a vendégeket egy forró teára és süteményre beinvitálták a parókiára a vendéglátók, majd mindenki hazaindult a lánggal, amely eljut majd Kárpátalja többi cserkészcsapatához, cserkészéhez, akik elviszik vidékünk minden részébe.

Badó Zsolt