Szigorítanák a párttörvényt

2015. december 23., 20:33

A BPP, a Szamopomics, a Batykivscsina, a Népfront és a Radikális Párt frakcióvezetői közös törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentben, amely lehetővé tenné, hogy közvetlenül a választásokat követően képviselőjelölteket zárjanak ki a pártlistáról – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A törvénytervezet egészen pontosan arra adna lehetőséget, hogy a parlamenti választási eredmények kihirdetése után, de még mielőtt a képviselők benyújtanák okmányaikat regisztrációra a Központi Választási Bizottságban, a pártok jelölteket zárhassanak ki a választási listájukról. A módosítás hatálya a 2015. októberi választásokra is kiterjedne.

A törvénytervezetet kedden nyújtották be a Legfelsőbb Tanácsban, s a képviselők már szerdán kézhez kapták a dokumentumot.

Szerhij Lescsenko, a BPP-frakció képviselője Facebook-bejegyzésében jelezte, hogy példa nélküli ez a gyorsaság, s elképzelhetetlen lett volna Volodimir Hrojszman házelnök támogatása nélkül. Szavai szerint a jogszabály-módosítás elfogadása esetén bevezeti a részlegesen imperatív (kötött) mandátumot.

„Ez bevezeti a pártvezérek diktatúráját, s lehetőséget ad a szabadgondolkodás elleni küzdelemre a párton belül” – mutatott rá.

Lescsenko szerint a törvény az elnök számára előnyös, amennyiben lehetővé teszi, hogy ne engedjék a parlamentbe jutni Andrij Bohdant, Hennagyij Korban ügyvédjét, aki a soron következő a BPP választási listáján, s képviselővé válik, amennyiben a frakció jelenlegi tagjai közül valaki elhagyja a parlamentet.

„Ha elfogadják a törvényt, a BPP kizárja Andrij Bohdant a választási listáról és „felszabadítja” a frakciót. Jelenleg ugyanis a BPP listás részéről senki sem nevezhető ki a kormányba, hiszen helyettük bejutna Bohdan” – magyarázta a honatya.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)