NBU: a 2016-os dollárárfolyam reális, de nem kockázatmentes

2015. december 29., 17:15

Valerija Hontareva, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke sajtótájékoztatóján rámutatott azokra a kockázatokra, amelyek megakadályozhatják a Pénzügyminisztérium által a 2016-os költségvetés összeállításánál figyelembe vett, és korábban az IMF által is prognosztizált, éves szinten 24,1 hrivnyás átlagos dollárárfolyam megvalósulását – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„A maga részéről az NBU reálisnak tartja ezt az előrejelzést, de tudatában van a kockázatoknak” – jelentette ki.

Hontareva hangsúlyozta, hogy olyan külső és belső tényezőkről van szó, amelyek a monetáris politika ellenőrzésén kívül esnek, s amelyek hatással lehetnek a hrivnya árfolyamára, illetve az infláció alakulására.

Rámutatott egyebek mellett a világpiaci konjunktúra romlásának kockázataira, különösen ami az acél és a gabonafélék árának további csökkenését illeti, megjegyezve, hogy a kereslet és a kínálat kiegyenlítődése ezeken a piacokon meglehetősen lassan megy végbe.

Ugyancsak felhívta a figyelmet a Federal Reserve System által megkezdett kamatemelési ciklusra, ami nyomást gyakorol a fejlődő országok valutáira, valamint a hitelek körüli nehézségekre.

A nemzeti bank vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csupán lehetséges kockázatokról van szó, amelyeket ellensúlyozhatnak pozitív tényezők, mint például az olaj és más energiahordozók árának csökkenése, az ukrán gazdasági növekedés újraindulása által vonzott befektetések.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)