A bíróság elrendelte a drahobráti incidens mind az öt érintettjének fogva tartását

2016. január 13., 18:07

Az ungvári bíróság a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezetnek a kárpátaljai Drahobrát üdülőhely egyik szállodájában történt incidens miatt előállított mind az öt tagja esetében elrendelte a fogva tartást március 8-ig – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

„Háromórás tanácskozás után a bíró végre kihirdette az előre megjósolható határozatot a Jobboldali Szektor „Nacik” hívójelű fegyverese (Szerhij Tiscsenko) ügyében. Akárcsak négy társa, ő is 60 napot tölt rács mögött március 8-ig” – közölte szerdára virradó éjszaka a mukachevo.net portál Halina Szernovkára, a kárpátaljai nemzeti rendőrség szóvivőjére hivatkozva. Az ügyészség még hétfőn, január 11-én kezdeményezte az előállítottak fogva tartásának meghosszabbítását, ám a többszöri megszakítás, a fegyveresek kórházi ellátása és védőik beavatkozása miatt négyük esetében csak később született meg a bírósági határozat.

A hivatalos tájékoztatás szerint január 10-én öt ittas személy terepszínű egyenruhában behatolt a Hata Mahnata szállóba a Drahobrát üdülőhelyen, ahol verekedést provokáltak, melynek során lövések is eldördültek. Később a Jobboldali Szektor Önkéntes Ukrán Hadtestének vezetése is megerősítette, hogy őrizetbe vették katonáikat. A PSZ egyik illetékese szerint a konfliktus a kárpátaljai üdülőben a „háztartási szeparatizmus talaján” keletkezhetett. Az eset kapcsán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfőn nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítélte és a PSZ provokációjának nevezte az incidenst.

(zn.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)