Jelentősen megemelkedett a kárpátaljai folyók vízszintje

2016. január 13., 12:19 , 783. szám

A napokig tartó esőzések komoly belvízgondokat okoztak megyeszerte, s a folyók vízszintje is jelentősen megemelkedett, ugyanakkor árvíz pillanatnyilag sehol sem fenyeget Kárpátalján – derül ki a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) Kárpátaljai Megyei Főosztályának tájékoztatásából.

A lehullott csapadék mindenekelőtt a Técsői, Rahói, Nagyszőlősi, Ökörmezői és Ilosvai járásokban okozott gondot.

A técsői járási Dombón (Du­bo­ve) a Marx utcán elöntött kilenc porta közül háromról a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

Huszt központjában egy egész utcát elöntött az összegyűlt, lefolyást nem találó esővíz.

Nagyszőlősön a Perszikova utca egy szakaszát öntötte el az összegyűlt esővíz, amelyet a tűzoltóknak kellett levezetniük, kitisztítva az út menti árkot.

Az Ökörmezői járásban Al­só­kalocsán (Kolocsava) és Fü­löpfalván (Pilipec) a patakokon-folyócskákon zajló jég feltorlódása miatt emelkedett meg a vízszint. Alsókalocsán a tűzoltók a lakossággal összefogva számolták fel a torlaszt, és szüntették meg ezzel a vészhelyzetet. Fülöpfalván a mentőalakulatok a jégtorlaszon lékeket vágva vezették el a feltorlódott vizet.

Másfél kilométer hosszúságú jégtorlasz alakult ki a Borzsa folyón az ilosvai járási Beregrosztokánál (Velika Rosztoka), amely azonban a felmelegedés és az intenzív esőzések miatt emberi beavatkozás nélkül levonult.

Kedden hajnalra jelentősen alábbhagyott az eső, a megye középső és nyugati részén a tetőzéshez közelítenek a folyókon levonuló árhullámok – jelentette a DSZNSZ lapzártánkkal egy időben.

Tájékoztatásuk szerint január 12-én az Ung tetőzése Ungvárnál 80–130 centiméteren, a Latorcáé Munkácsnál 420–470 cm-en, a Nagyágé Husztnál 390–420 cm-en, a Borzsáé Felsőremetén (Verhnyi Remeti) 580–630 cm-en (január 13-ára virradóra) következik be. A folyók várhatóan több helyen is elöntik majd az árteret, a töltések épségét és a településeket azonban előreláthatóan nem veszélyeztetik.

A Latorca alsó szakaszán január 13–14-én 3-4 méterrel nőhet a vízszint a hét elejéhez képest, s 1-1,5 méteres vízszintemelkedésre számítanak a Tisza felső szakaszának mellékfolyóin is.

Ungváron az árhullám levonulására készülve, az esetleges károk megelőzésére fokozott készültséget rendeltek el az illetékes szolgálatoknál.

(zk.mns.gov.ua/zakarpattya.net.ua/mukachevo.net.ua/szcs)