Korrupción értek egy harkivi bírót

2016. január 22., 10:01

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) nyomozói az SZBU-val közösen tetten érték az egyik harkivi kerületi bírót, amint átvesz 800 dollár kenőpénzt – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„A tisztviselő azért követelte és kapta a jelzett összeget, hogy a személy javára döntsön egy lakóhelyiségben élők kényszerkilakoltatása ügyében folyó polgári jogi perben. A nyomozás folytatódik” – olvasható a NABU weboldalán.

Az SZBU sajtóközpontjának információja szerint a bíró nem 800, hanem 1000 dollárt követelt.

A pénz átadására a bíró hivatali dolgozószobájában került sor. Az ügyben Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 368. paragrafusának 3. része (jogtalan nyereségre irányuló javaslat, ígéret elfogadása, vagy annak átvétele hivatalos személy által) alapján indult eljárás.

Az SZBU értesülései szerint a bíró „rendszeresen fogadott el pénzt a helyi lakosoktól a javukra meghozott bírósági határozatok fejében”.

„Folynak a halaszthatatlan operatív nyomozati cselekmények további esetek feltárására, amelyekben a bíró kenőpénzt követelt” – írja a titkosszolgálat sajtóközpontja.

Az Interfax-Ukraina hírügynökségnek a bűnüldöző szervekhez közeli forrása úgy tudja, hogy Szerhij Lazjukról, Harkiv Dzerzsinszk kerületi bírójáról van szó, aki egy sor jelentős ügyet tárgyalt, köztük a Szilpo és Juszi szupermarketekben 2006-ban elkövetett robbantásokét (a vádlottakat 7 év szabadságvesztésre ítélték). Ugyancsak ő volt az, aki elutasította a helyi ügyészség keresetét, hogy nyilvánítsák jogtalannak a Harkivi Városi Tanács határozatát a regionális nyelvi státusz megadásáról a orosz nyelvnek a városban.

Lazjuk folytatta le 2008-ban a Mihajlo Dobkin harkivi polgármester és Hennagyij Kernesz, a városi tanács titkára ellen megindult szabálysértési eljárásokat (pszichotrop anyagok törvénytelen előállítása, beszerzése, birtoklása, szállítása és küldése kis mennyiségben, értékesítés szándéka nélkül), s mindkettejüket ártatlannak mondta ki.

2010-ben neki ítélték oda az Aranybogáncs „antidíjat” A békés tiltakozáshoz való jog megsértése a Gorkij harkivi városi parknak a nyilvánosság általi védelme során kategóriában.

(pravda.com.ua/interfax.com.ua/Kárpátalja)