Hontareva egyelőre nem szándékszik megerősíteni a hrivnyát

2016. február 1., 17:11

A Nemzeti Bank (NBU) egyelőre nem lát okot a hrivnya árfolyamának megerősítésére – jelentette ki Valerija Hontareva, a NBU elnöke mai sajtótájékoztatóján az Ekonomicsna Pravda tájékoztatása szerint.

Az elnök úgy fogalmazott, az ukrán nemzeti valuta árfolyamának jelenleg nincs lehetősége az erősödésre, miközben nőnek a kockázatok. Elmondása szerint a folyó fizetési mérlegre a partnerországok valutáinak devalvációja, a teljes oroszországi kereskedelmi embargó és a harmadik országokba irányuló ukrajnai kivitel oroszországi tranzitjának tilalma van hatással. Véleménye szerint ugyanakkor a devalvációnak januárban alapvetően nem gazdasági természete volt.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a jegybank február 1-jén negyven kopijkával 25,5550 hrivnyára csökkentette a dollár árfolyamát a január 29-i 25,1518 hrivnyáról.

Hontareva ugyanakkor optimista volt az IMF-hitel harmadik, mostanában esedékes részletének folyósítását illetően – írja az UNIAN hírügynökség. Az NBU elnöke arra számít, hogy a kormány még a héten aláírja a második felülvizsgálati és együttműködési memorandumot az IMF-fel, s az ettől számított 3-4 héten belül megérkezhet az 1,7 milliárd dolláros hitelrészlet.

Az IMF pozitív döntése azért is fontos Ukrajna számára, mert ettől függ további mintegy 2,3 milliárd dollárnyi hitel és hitelgarancia sorsa, melyeket az Egyesült Államok, az Európai Unió és a Világbank bocsáthat Kijev rendelkezésére – írja az UNIAN.

(epravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)