Kerékpárokat kaptak a Munkácsi Szent István Líceum diákjai a Katolikus Karitász közreműködésével

2024. október 20., 12:09

A Katolikus Karitász újabb kerékpárokat ajándékozott a kárpátaljai rászoruló családok gyermekeinek, ezúttal a Munkácsi Szent István Líceum tanulóinak. A bringákkal maguk a diákok és nevelőik, valamint a Karitász munkatársai gurultak át a magyarukrán határon.

A bicikliket a Katolikus Karitász németországi jószolgálati nagykövete, Klaus Höhn gyűjtötte. Az akció az ő vezetésével már évek óta zajlik.

„Ezeket a kerékpárokat a németországi Humanitárius Segélyek Szent Erzsébetnek szervezet gyűjtötte, abban a kerületben, ahol élek. Ez a kerület lakosságának adománya. Az ottani emberek egyre gyakrabban térnek át az elektromos kerékpárok használatára, és ennek eredményeként meglehetősen nagy esélyünk van jó kerékpárokhoz jutni. A gyűjtésbe az iskolások is bekapcsolódtak. Ennek személy szerint nagyon örülök, mert egyrészt a gyerekek segítségével hatékonyabb a munkánk, másrészt ők is hasznosan töltik a szabadidejüket” – mondta el a programról a nagykövet.

A csapat a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház udvarára érkezett. Itt adta át a kerékpárokat a jószolgálati nagykövet és Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, aki elmondta: „Eddig közel 600 kerékpárt gyűjtöttek össze Németországban, melyeket részben kárpátaljai iskolákba, részben pedig a lakosság megsegítésére hoztunk. Az a célunk ezzel, hogy segítsük az iskolába járást, a városban való közlekedést, illetve a lakosság számára a közlekedést, hiszen eléggé kiszámíthatatlanok az itteni buszjáratok. Az adománynak köszönhetően könnyebben eljutnak a célpontba. Az elkövetkezendő időben továbbra is támogatjuk a szegénykonyhákat élelmiszerrel, alapanyaggal azért, hogy az általuk felvállalt feladatokat el tudják látni: részben a helyi rászorulók segítését élelemmel, részben pedig az ittlévő menekültekét. Készülünk az adventi, karácsonyi időszakra is, amikor is nagyobb mennyiségű adománnyal szeretnénk átjönni a határon, hogy a karácsonyt, az ünnepet szebbé tudjuk tenni.”

A 25 kerékpárból álló adományt a Munkácsi Szent István Líceum igazgatója vette át. Mihalovics Attila megköszönve a támogatást elmondta, hogy az új biciklik új programok lebonyolítását is lehetővé teszik a líceum diákjai számára: „Örülünk ennek a bicikliadománynak, mivel régebben már kaptunk néhány biciklit, de azok már nincsenek tökéletes állapotban. Azokat a gyerekek általában a városon belül, Munkácson használják, ám a rossz utak miatt hamar tönkremennek, ezért különösen örülünk a mostani adománynak. Mivel így kiegészül, bővül a kerékpárparkunk, tavasszal, nyáron újra szervezhetünk biciklitúrákat, melyen így most már több osztály is részt tud venni egy időben.”

Az adomány nemcsak bicajokat, hanem kerékpáros felszerelést – táskákat, sisakokat és kulacsokat – is tartalmaz. A Katolikus Karitász az adományokkal azoknak a diákoknak szeretne ajándékot biztosítani, akik a magyar közösségekből anyanyelvükön kívánnak továbbtanulni.

TV21 Ungvár/V. I.