Ismét ingyenes lesz a tankönyvellátás

2016. február 19., 20:01 , 789. szám

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta azt a törvénymódosító indítványt, amely ingyenessé teszi az iskolások és a pedagógusok tankönyvellátását – jelentette az UNIAN.

A módosítást a Legfelső Tanács még január 26-án megszavazta – közölték a hírügynökséggel az elnöki adminisztráció sajtószolgálatánál.

A dokumentum kimondja, hogy „az állam garantálja az általános oktatási intézmények tanulóinak és pedagógiai dolgozóinak térítésmentes ellátását tankönyvekkel és kézikönyvekkel a Miniszteri Kabinet által megállapított rendnek megfelelően”.

„A törvény elősegíti az oktatási folyamat megszervezésének javítását, az iskoláskorú tanulók, szüleik és a pedagógiai dolgozók szociális védelmét, valamint megfelelő feltételeket teremt a minőségi középiskolai végzettség megszerzéséhez” – fogalmaz az elnöki adminisztráció sajtószolgálatának közleménye.

A módosító indítványhoz fűzött indoklás szerint, melyet a Dzerkalo Tizsnya internetes változata idéz, az iskolásoknak évente 12–16 tankönyvet kellene megvásárolniuk, melyeknek ára 50 és 300 hrivnya között mozog. Ily módon távolról sem minden szülő tudja beszerezni a jó tucatnyi könyvet, ami fokozza a társadalmi feszültséget a szülők és a pedagógusok körében.

Lilija Hrinyevics képviselő korábban közölte a parlamentben, hogy az Oktatási és Tudományos Minisztériumnak erre a célra 235 millió hrivnyára van szüksége, amelyet tartalmaz az oktatási szubvenció tartaléka, miután a kérdést korábban megvitatták a Pénzügyminisztériummal.

A jogszabályok mostanáig csupán a szociálisan rászorulók kategóriáinak ingyenes tankönyvellátását irányozták elő.

(unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)