Csupán az ukrán polgárok 21 százaléka szerint zajlanak reformok az országban

2016. február 23., 17:10

Az ország helyzetének alakulását a megkérdezettek 20 százaléka értékeli pozitívan – derül ki a Gorsenyin Intézet által készített felmérésből, melyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A kutatásból az is kiderül, hogy csupán a megkérdezettek 21,2 százaléka szerint hajtanak végre tényleges reformokat az országban, míg 71,5 százalékuk nemigen hisz ebben. Az utóbbi csoporton belül 29,9 százalék valószínűnek tartja, hogy nem hajtanak végre reformokat, míg 41,6 százalék egészen biztos benne, hogy nem.

A felmérés szerint a polgárok 20,4 százalékának meggyőződése, hogy az ország a jó irányban halad, ezen belül 5,5 van erről meggyőződve teljesen, 14,9 százalék pedig valószínűnek tartja. A megkérdezettek 69,8 százaléka szerint viszont Ukrajna helytelen irányban halad. Ezen belül 30,8 százalék szerint valószínűleg helytelen irányban haladunk, míg 39 százalék tökéletesen meg van győződve erről.

A Gorsenyin Intézetben úgy látják, hogy 2015 februárjához viszonyítva romló tendenciát mutat a reformok megítélése. A felmérés kimutatta továbbá, hogy a megkérdezettek többsége nem kívánja feláldozni jólétét a reformok érdekében. Csupán 22,1 százalékuk kész anyagi nehézségeket elviselni a reformok sikere érdekében, míg 73,1 százalékuk nem áll készen erre. A kutatók szerint ez tág cselekvési teret biztosít a populizmusra hajló politikai erők számára.

A Gorsenyin Intézet felmérése február 8. és 17. között készült, összesen 2000 válaszadó bevonásával. A minta hibahatára nem haladja meg a 2,2 százalékot.

(unian.ua/Kárpátalja)