A kormánykoalíció már csak formálisan létezik

2016. február 24., 12:25 , 789. szám

Továbbra is bizonytalan az Ar­sze­nyij Jacenyuk miniszterelnök vezette kormány sorsa. Bár az elmúlt héten a kabinet ellen a Legfelső Tanácsban benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapta meg a szükséges támogatást, ugyanakkor kis híján megszűnt létezni a legitimitását biztosító parlamenti koalíció.

Február 16-án este mindössze 32 szavazat hiányzott a Legfelső Tanácsban ahhoz, hogy menesszék hivatalából a kormányt, a mindenki által biztosra vett kormányváltás mégsem következett be. Érthetően sokakat érdekelt, kiknek „köszönhető” a kudarc. A bizalmatlansági indítványról tartott név szerinti szavazás eredményeit közzétették a parlament hivatalos weboldalán, így nem volt nehéz kideríteni, hogy a Petro Porosenko Blokkja (BPP) 136 képviselője közül 97-en szavaztak a kormány menesztésére, 10-en tartózkodtak, 10-en nem vettek részt a szavazásban, 19-en hiányoztak. Az Opozicijnij Blok 43 honatyája közül mindössze nyolc képviselő adta le a szavazatát. Ami Oleh Ljasko Radikális Pártját illeti, 21 képviselőjük közül 15-en támogatták a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. A Szamopomics frakciója gyakorlatilag testületileg – 25-en a 26 képviselőből – megszavazta a kormány menesztését. A Volja Narodu képviselőinek többsége nem támogatta a kormány távozását, 20 képviselőjükből mindössze hatan szavaztak igennel a bizalmatlansági indítványra. A Batykivscsina 19 szavazatából 15-öt a kormány távozására adtak le, s csupán egyet ellene. A Vidrodzsennya képviselőcsoport és a Narodnij Front frakciója nem vett részt a szavazásban. Az 51 független képviselő közül 28-an támogatták a kormány távozását. Volodimir Hrojszman házelnök tartózkodott.

Ami a kárpátaljai képviselőket illeti, a kormány távozására szavazott Bren­zo­vics Lász­ló, Va­le­rij Pac­kan (BPP), Vik­tor, Ivan és Pav­lo Ba­lo­ga (füg­get­le­nek), Va­szil Pe­tyov­ka (Vol­ja Na­ro­du), Ivan Krulj­ko (Baty­kiv­scsi­na), Ju­rij Csizs­marj (Oleh Ljas­ko Radi­ká­lis Párt­ja) és Nesztor Suf­rics (Opo­zi­cij­nij Blok). Ugyanakkor nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt Mi­haj­lo La­nyo (Vid­rod­zsennya), Ro­bert Hor­vat (BPP) és Va­le­rij Lun­csen­ko (Na­rod­nij Front).

A szavazás kudarca az előzetes, a kormányt bíráló nyilatkozatok után általános felháborodást keltett. Többen még az elnök pártjából is Porosenko, Jacenyuk és az oligarchák összeesküvését emlegették a történtek kapcsán. A Batykivscsina frakciója még szerdán bejelentette távozását a kormányt támogató koalícióból, s csütörtökön a Szamopomics frakciója is a kilépés mellett döntött. Miután pénteken távozásukat hivatalosan is bejelentette az elnöklő a parlament plenáris ülésén, a sajtó azonnal világgá kürtölte, hogy megszűnt létezni a koalíció.

Érvelésük látszólag hibátlan volt. Tekintettel arra, hogy Oleh Ljasko Radikális Pártja még tavaly szeptemberben bejelentette kilépését a koalícióból, a Batykivscsina és a Szamopomics távozásával a koalíciót már csupán a BPP 136 és a Narodnij Front 81 képviselője alkotta, ami összesen 217 mandátumot jelent. A koalíciónak legkevesebb 226 honatyából kell állnia a 450 fős törvényhozásban, azaz a kormánytöbbség automatikusan megszűnt létezni.

Azonban Andrij Parubij, a parlament elnökének első helyettese a pénteki ülésnap végén nem volt hajlandó kimondani a koalíció megszűnését. Indoklása szerint a parlamenti koalíciónak formálisan továbbra is több mint 226 tagja van, azaz változatlanul létezik.

Hogy ez miként lehetséges? Pavlo Pinzenik, a Legfelső Tanács ügyrendi bizottságának elnökhelyettese közölte: jogilag Oleh Ljasko Radikális Pártjának frak­ció­ja máig tagja a parlamenti koalíciónak, miután bejelentették ugyan a koalícióból való távozást, ugyanakkor a levezető elnök nem tájékoztatta erről a parlamenti ülésszakot. „Ily módon jogilag, formálisan alaptalan azt állítani, hogy Oleh Ljasko Radikális Pártja nem tagja a koalíciónak” – jelentette ki.

Ezzel egy időben Dmitro Sztoljarcsuk, a parlament elnökének szóvivője az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, vajon a radikális párt valamennyi képviselője aláírta-e a nyilatkozatot a koalícióból való kilépésről, hivatalos állásfoglalást azonban csak későbbre ígért.

Az ország a nap végéig várta türelmesen, hogy tisztázódjék a helyzet, aztán a Legfelső Tanács ülésszaka este anélkül ért véget, a képviselők anélkül intettek búcsút egymásnak március közepéig, hogy ez megtörtént volna. Talán a radikális párt is tisztázhatta volna az álláspontját azáltal, hogy időben megerősíti távozási szándékát, ám nem tette, ami sokak szerint nem a véletlen műve.

Sajtóinformációk szerint a háttérben máris folynak a tárgyalások a radikálisok visszatéréséről a jelenlegi koalícióba, vagy egy új koalíció létrehozásáról. Az Ukrajinszka Pravda az elnöki adminisztrációból származó információkra hivatkozva azt írta, hogy Oleh Ljasko, a radikálisok vezetője a tárgyalások során magának a parlament elnöki tisztét, pártbéli társainak pedig miniszteri tárcákat igyekszik kialkudni, bár ezt maga Ljasko utóbb határozottan tagadta. A politikus jelezte, pártja változatlanul ellenzékben van a jelenlegi kormányzattal szemben. Közölte, hogy a radikálisok új koalíció, új kormány és cselekvési terv létrehozását javasolják.

A lényeg, hogy Arszenyij Jacenyuk kormánya két eltávolítására tett kísérletet is túlélt egy héten belül, s folytathatja a kormányzást, bár legitimitása pillanatnyilag mindössze egy ügyrendi hiányosságnak köszönhető.

(pravda.com.ua/zn.ua/zakarpattya.net.ua/ntk)