Mihajlo Rivisz: A megyei tanács képviselőinek és a rendvédelmi szerveknek egy a céljuk: területünk nyugalma és békéje

2016. február 24., 11:02 , 789. szám

Szerdán, február 17-én Mihajlo Rivisz részvételével ülést tartott a megyei tanács Viktor Ruszin vezette, törvényességgel, közrenddel, ingatlanokkal, privatizációval és ügyrenddel foglalkozó állandó bizottsága.

A napirendnek megfelelően a megye közrendjének biztosításával kapcsolatos kérdéseket tekintettek át, valamint szó volt arról is, hogyan reagáltak a rendvédelmi szervek a 2016-os év kezdetén történt, nagy horderejű eseményekre. Ezenkívül megvitatták a tanács működésének tervezetét, valamint az elnökségről és a megyei tanács állandó bizottságairól szóló rendeleteket.

Az ülésen részt vett Volo­di­mir Janko megyei ügyész, Szer­hij Knyazev, Kárpátalja ideiglenesen megbízott rendőrparancsnoka, Vadim Kovaljcsuk, Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) kárpátaljai szervezetének helyettes vezetője, valamint a megyei tanács elnökségének és az említett bizottságnak a tagjai.

Viktor Ruszin kiemelte, hogy megyénkben az utóbbi időben számos nagy horderejű esemény történt – a huligánkodásoktól a drahobráti fegyveres összetűzésig, továbbá az orosz kamionok közlekedésének akadályozásáig. Kijelentette, hogy a különböző rendbontásokat ugyanaz a hazafias szervezet, ugyanazok az emberek követik el. Minden említett esetben ugyanaz a szervezet áll a jogtalan rendzavarások mögött, pedig Kárpátalján közel kétezer civilszervezet van bejegyezve. A bizottság elnöke szerint annak ellenére, hogy Ukrajna harcban áll Oroszországgal, nem lenne szabad, hogy törvénytelen akciójával száz ember tönkretegye több ezer kárpátaljai teherfuvarozó megélhetését.

A rendvédelmi erők vezetői beszámoltak a megyénkben folyó ügyek állapotáról. Világosan és alaposan elemezték az összes fent említett eseményt, valamint hangsúlyozták, hogy feladataik ellátása során mindent megtettek a régió közrendjének biztosításáért. Az összes említett esemény helyszínén ott voltak a rendvédelmi szervek vezetői, akik mindent bevetettek a helyzet normalizálásának érdekében. Az orosz kamionok elleni tiltakozást szintén teljesen az ellenőrzésük alatt tartották, ebben is minden vezető pozícióban lévő rendőr részt vett, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a helyzet ne fajuljon tovább.

A rendvédelmi szervek képviselői hozzátették, hogy minden állampolgárnak megvannak a saját fájdalmai és érzései, amelyeket jogukban áll kinyilvánítani, de természetesen ha törvénysértést követnek el, akkor politikai vagy vallási hovatartozásuktól függetlenül meg lesznek büntetve.

„Meg vagyok elégedve megyénk rendvédelmi szerveinek munkájával, mert Kárpátalján nyugalom és béke uralkodik, s ez a legfontosabb” – jelentette ki Volodimir Janko megyei ügyész.

A tisztviselők őszintén elmondták, hogy egyes kiemelt területeken aktivizálni kell a rendőrök tevékenységét, ezenkívül meg kell szervezni a rendvédelmi szervek együttműködését. Volodimir Janko beszámolója szerint az ügyészség február 16-án megtartott gyűlésén számos egyértelmű intézkedést dolgoztak ki, melyek növelni fogják a rendőrség hatékonyságát, s a megye biztonságának megőrzését.

Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke szintén elmondta gondolatait az elhangzottakkal kapcsolatban. „Ha a kárpátaljaiak, ezen belül a megye patrióta szervezetei valamilyen akcióra készülnek, a megyei tanács kész őket jogilag támogatni. Ők a mi állampolgáraink, s fontos számunkra a véleményük. Minden kérelmüket megtárgyaltuk a megyei tanács ülésein, s ez így lesz továbbra is. Meggyőződésem, hogy senkinek nincs érdekében Kárpátalja békéjének megbolygatása. Ha a rendvédelmi szervek nem lesznek képesek megőrizni a megyénkben a rendet és a nyugalmat, akkor jogi lépéseket fogunk tenni. A megyei tanács képviselőinek és a rendvédelmi szerveknek egy a céljuk: területünk nyugalma és békéje” – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke.

(zakarpat-rada.gov.ua/VV)