Az ukrajnai rászorulók megsegítésére gyűjtenek vasárnap a templomokban

2016. április 21., 12:10

A konfliktustól sújtott területeken humanitárius szükséghelyzet áll fenn: a pápa felhívására április 24-én Európa-szerte, így Magyarország templomaiban is gyűjtést tartanak a rászorulók gondjainak enyhítésére. A befolyt összeg hozzáadódik ahhoz az adományhoz, amelyet Ferenc pápa ajánlott fel – írja a Magyar Kurír katolikus hírportál.

Ferenc pápa, látva az ukrajnai nép szenvedését, április 3-án a Regina Caeli elimádkozása után kihirdette, hogy gyűjtést kezdeményez a kelet-európai ország lakosságának megsegítésére. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is csatlakozik Ferenc pápa kezdeményezéséhez, és április 24-én minden katolikus templomban külön gyűjtést hirdet az ukrajnai rászorulók támogatására.

„Európának ebben a sok nehézség által sújtott országában az erőszak következményeként már ezrek haltak meg és több mint egymillióan a tartósan súlyos helyzet miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják földjüket. Ezek mellett gondolnunk kell azokra a testvéreinkre – idősekre, gyerekekre –, akik a viszályok által feldúlt földeken maradnak.

Ezzel a szeretetgesztussal nemcsak az anyagiakban való szenvedéseket szeretnénk enyhíteni, hanem kifejezzük a Szentatya és az egész egyház közelségét és szolidaritását.

Kérjük a hívek nagylelkű adományait ehhez a kezdeményezéshez.

Mivel a Szentatya kérte fel az európai gyűjtésre a katolikus közösségeket, ezért annak eredményét az Apostoli Szentszéknek fogjuk továbbítani” – áll a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia üzenetében.

A befolyt adományok ahhoz a nagyobb összeghez adódnak hozzá, amelyet a pápa ajánlott fel. Egy e célból felállított bizottság a helyszínen méri fel azokat a konkrét szükséghelyzeteket, amelyek humanitárius segítséget igényelnek. A támogatási összeg felhasználásáról a Cor Unum Pápai Tanács gondoskodik majd.

(magyarkurir.hu/Kárpátalja)