ATO: 10 sebesült egyetlen nap alatt

2016. május 18., 16:59

Az elmúlt 24 óra során 10 ukrán katona sebesült meg a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – közölte Andrij Liszenko, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője szerdán, hagyományos napi sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

A katonák Donyeck és Mariupol térségében sebesültek meg, jelezte a szóvivő. Hozzátette: a kormányerők egyetlen katonát sem veszítettek az előző napon.

Az ATO vezérkarának sajtószolgálata ugyanakkor arról számolt be, hogy a demarkációs vonal mentén gyakorlatilag mindenütt megsértik a tűzszünetet, ráadásul a szeparatisták egyre gyakrabban vetnek be a minszki megállapodások által tiltott nehézfegyverzetet.

Így május 17-én este a szakadárok Mariupol térségében Szlavnénál, durván megsértve a tűzszünetet, több mint egy órán át lőtték 152 milliméteres tüzérségi rendszerekből az Ukrán Fegyveres Erők állásait.

Nem messze onnan, Novotrojicke közelében az ellenség 120 milliméteres aknavetőkből vette tűz alá a kormányerőket, míg Hranyitnénél nagykaliberű golyószórókat, Pavlopolnál pedig gránátvetőket vetettek be.

Folytatódott a kormányerők állásainak lövetése Avgyijivkánál. Ennek során a szeparatisták gránátvetők és kézifegyverek mellett 120, illetve 82 mm-es aknavetőket is bevetettek.

Feszült volt a helyzet Luhanszk megyében is. Trjohizbenkánál és Sztanicja Luhanszkánál több ízben tűz alá vették az ukrán állásokat gránátvetőkből és nagykaliberű golyószórókból.

A jelentés szerint a nap folyamán három ellenséges pilóta nélküli repülő szerkezet repült be a kormányerők által ellenőrzött terület fölé. Egyikük robbanószerkezeteket dobott le az ukrán alakulatokra.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)