A XX. századi határmódosítások szemtanúinak iratait várja a Magyar Nemzeti Levéltár

2016. május 18., 10:54 , 801. szám

A trianoni békeszerződés következményeiről, valamint a további XX. századi határmódosítások tapasztalatairól tudósító magániratokat várja gyűjteményébe a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL).

Az intézmény az MTI-hez eljutatott közleménye szerint olyan XX. századi iratokkal, fényképekkel szeretné gyarapítani gyűjteményét, amelyek segítségével megérthető, miként élte meg a magyarság az első világháború, a trianoni békeszerződés, majd az 1938 és 1947 közötti határmódosítások – így Felvidék, Erdély és Partium, Kárpátalja, valamint Délvidék egy részének visszacsatolásának, majd újbóli elvesztésének – eseményeit, következményeit.

Mint a közlemény fogalmaz, a levéltár rendkívül fontosnak tartja olyan magánszemélyek iratainak gyűjtését, akik ugyan nem vállaltak közvetlen szerepet a történelmi események alakításában, de szemtanúi voltak ezeknek, és naplóikban, levelezésekben, visszaemlékezésekben lejegyezték személyes vagy családi tapasztalataikat, emlékeiket.

A Magyar Nemzeti Levéltár küldetésének része minden, a magyar történelem szempontjából kiemelten fontos, maradandó értékű írásos és képi emlék összegyűjtése, megőrzése és kutathatóvá tétele a XII. századtól kezdve egészen napjainkig – emlékeztet a közlemény.

(MTI/Kárpátalja)