A felvételizők több mint 90 százaléka megbirkózott az ukrán ZNO-val

2016. május 27., 11:43 , 803. szám

A tesztírók 91 százaléka átment a külső független értékelésen (ZNO) ukrán nyelvből és irodalomból – közölte az UNIAN hírügynökség Vagyim Karangyijra, az Ukrán Oktatásminőség Értékelési Központ (UCOJAO) igazgatójára hivatkozva.

Karangyij csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a ZNO-t ukrán nyelvből és irodalomból, matematikából, valamint Ukrajna történetéből beszámítják felvételivizsga-eredményként a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizés során, ezen kívül a középiskolai végzősök állami záróvizsgájának eredményeként is.

Az UCOJAO adatai szerint idén 267 007 diák jelentkezett ZNO-ra Ukrajnában. Az ukrán nyelv és irodalom vizsgán a bejelentkezettek 95 százaléka vett részt (253 813 fő). A matematikavizsgán 93 százalékos volt a részvétel, a megmérettetésen Ukrajna történetéből pedig 93,7 százalékos.

„A részvételi mutatók tekintetében pozitív elmozdulás tapasztalható” – közölte a szakember, ami szerinte azzal hozható összefüggésbe, hogy a ZNO eredményeit a záróvizsgák eredményeiként is figyelembe veszik.

Az UCOJAO szakértői bizottságának csütörtöki döntése alapján ukrán nyelvből és irodalomból 23 pontban állapították meg az alsó ponthatárt, azaz minimálisan ennyit kellett megszerezniük a diákoknak az elérhető 104-ből ahhoz, hogy átmenjenek a vizsgán. Országosan ukrán nyelvből és irodalomból a résztvevők 91 százaléka írta meg a tesztet sikeresen.

Matematikából a 62 kérdésből kilencet kellett helyesen megválaszolni a vizsga sikeres letételéhez. Ez a résztvevők 95 százalékának sikerült idén.

Ukrajna történetéből az elérhető 94-ből minimálisan 25 pontot kellett megszerezni, amivel az érettségizők 87 százaléka boldogult.

Karangyij jelezte, hogy az idei teszteredmények ukrán nyelvből és irodalomból, valamint Ukrajna történetéből alig különböznek a tavalyiaktól, míg a matematika teszt eltért az előző évitől, így a ponthatár is eltérő lett.

A szakember jelezte, hogy reményeik szerint péntektől az UCOJAO weboldalán a középiskolák vezetői számára is elérhetőek lesznek a teszteredmények alapján kiszámított záróvizsga-eredmények, így nem lesz akadálya az érettségi bizonyítványok kiállításának. (Köztudott, hogy országszerte ma tartják az iskolákban a tanévzáró ünnepségeket.)

A további tesztekre június 3-ától kerül sor, ám akik nem tették le az eddigi három vizsga valamelyikét, azaz a felvételizők 9 százaléka, nem vehetnek részt azokon.

Az UNIAN emlékeztet, hogy idén minden érettségiző legfeljebb négy tárgyból vehet részt ZNO-n, összesen 12 tárgyból lehet tesztet írni. A külső független értékelés június 17-ig tart.

(unian.ua/Kárpátalja)