Poltorak az ötödik mozgósítási hullám katonáinak leszereléséről

2016. június 17., 09:35

Az ötödik mozgósítási hullámban behívottak leszerelése még 2016 júniusában-júliusában megkezdődhet – közölte a Védelmi Minisztérium Sztepan Poltorak tárcavezetőre való hivatkozással.

A hírről beszámoló Ukrajinszka Pravda azt írja, Sztepan Poltorak védelmi miniszter megbízta az illetékes tisztviselőket az ötödik mozgósítási hullámban behívottak leszerelésére vonatkozó javaslatok és dokumentumok előkészítésével.

„A tervek szerint a leszerelés 2016. júniusában-júliusában kezdődik meg” – idézi a portál a Védelmi Minisztérium közleményét.

„Nemrég beszéltünk az elnökkel a leszerelés kérdéséről. Annak ellenére, hogy milyen helyzet alakult ki az ütközési zónában Ukrajna keleti részén, az államfő támogatja az adott döntést” – mondta el Poltorak.

A leszerelésre vonatkozó, a Védelmi Minisztérium által előkészített dokumentumokat a jövő héten vizsgálják meg az elnöki adminisztrációban.

„Petro Porosenko, Ukrajna elnöke, a főparancsnok kész aláírni a részleges mozgósítás ötödik hulláma keretében behívott katonák leszereléséről szóló parancsot” – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője, akit a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata idéz.

A DT emlékeztet, április végén Porosenko bejelentette, hogy újabb mozgósítási hullám helyett növelték a katonák bérét, s január 1-jétől 22 ezren álltak szerződéses katonának. Ugyanakkor az államfő jelezte azt is, Ukrajna egyelőre nem mondhat le a mozgósításról. Az elnök hozzátette, nem ígérheti meg, hogy 2016-ban egyáltalán nem lesz mozgósítás. Mint fogalmazott, az esetleges mozgósítás „perspektívái és arányai” nemcsak a szerződéses hadseregre való átállásra vonatkozó tervektől, hanem a fronton kialakult helyzettől is függnek majd.

(pravda.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)