Jelentős fejlesztések kezdődnek három magyar–ukrán határállomáson

2016. július 2., 12:23 , 808. szám

Három magyar–ukrán határállomáson kezdődnek fejlesztések egy 7,6 millió euró költségvetésű uniós program segítségével – közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.

A beruházás keretében december 6-ig a Beregsurányi–Asztély közúti határátkelőhelyen rendészettechnikai és informatikai eszközöket telepítenek, a Záhony–Csap határállomáson közös kapcsolattartási szolgálati helyet hoznak létre, nyelvi és szakmai képzéseket indítanak, a Tiszabecs–Tiszaújlak határátkelőhely magyar oldalán lecserélik az útlevélkezelő fülkéket, Tiszaújlaknál pedig ideiglenes vízi átkelőhelyet alakítanak ki.

A beregsurányi határátkelőhelyen emellett kamionterminált építenek, az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást a megyei rendőr-főkapitányság bonyolítja le. A terminál kivitelezését a magyar kormány 330 millió forinttal támogatta – tájékoztatott a BM.

A fejlesztés a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz (ENPI) Határon Átnyúló Együttműködési Program Hatékony és biztonságos határ Magyarország és Ukrajna között című projektjének keretében zajlik. A programban az Országos Rendőr-főkapitányságon mint vezető partneren kívül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Ukrán Állami Vámszolgálat, az Ukrán Állami Határőrizeti Szolgálat és a Csapi Vámszolgálat vesz részt.

(mti.hu/VV)