Regionális természeti katasztrófának minősítették a kárpátaljai jégverést

2016. július 7., 17:10 , 809. szám

Regionális természeti katasztrófának minősítette a Kárpátalja egy részét sújtó júniusi jégverést az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ), a jégverés a végleges összesítés szerint több mint négymillió dollár kárt okozott.

A minősítéssel lehetővé válik, hogy az ukrán kormány a tartalékalapjából utaljon ki pénzt a jégkárok enyhítésére – közölte csütörtökön a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója a Moskal.in.ua honlapján csütörtökön azt írta, a két héttel ezelőtti természeti csapás által a magánszektorban és szociális létesítményekben okozott károk következményeinek felszámolására Kárpátaljának 100,5 millió hrivnyára (4,02 millió dollár) van szüksége. A kárösszeg nagyságát a szakértői jelentések, költségszámítások és a portánként felvett jegyzőkönyvek alapján számították ki - közölte a megye első embere, és jelezte, hogy minden dokumentumot elküldtek a kormánynak, hogy dönthessen a károk tartalékalapból történő kompenzálásáról.

A jégesők Kárpátalja 37 településén pusztítottak. A legnagyobb károk a Nagyszőlősi járásban keletkeztek, ott 27 településen tarolt a természeti csapás.

A térségben közel 7,2 ezer lakóházban és középületben keletkeztek súlyos károk, amelyeknek az enyhítésére a megyei és a járási önkormányzatok mindössze 2,5 millió hrivnyát utaltak ki. A katasztrófa sújtotta területen a kereskedők duplájára emelték az építőanyagok árát, a bankok pedig 28 százalékos kamattal kínálták hiteleiket a károsultaknak.

(MTI)