Felmérés: kiegyenlítődött a NATO-belépést támogatók és ellenzők aránya

2016. július 27., 15:45 , 812. szám

Majdnem ugyanannyian támogatják Ukrajnában a belépést az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO), mint ahányan ellenzik – derül ki az Olekszandr Jaremenko Ukrán Társadalomkutató Intézet és a Társadalmi Monitoring Központ által végzet felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A felmérés szerint, ha a hét végén rendeznének népszavazást Ukrajna NATO-tagságáról, a választók 37,7 százaléka szavazna a belépésre, 38,2 százalékuk nemmel voksolna, 14,5 százalék nem menne el szavazni, 9,7 százalék pedig bizonytalan a kérdést illetően.

Ugyanakkor, ha az Európai Unióba (EU) történő belépésről tartanának referendumot vasárnap, 47,3 százalék támogatná a belépést, míg 31,1 százalék ellenezné, 12,5 százalék nem menne el szavazni, a bizonytalanok aránya pedig 9,1 százalék volna.

„Nálunk többségben vannak azok, akik támogatják a belépést az Európai Unióba, és elvben egyenlő arányban oszlanak meg a vélemények, ami a NATO-hoz való csatlakozást illeti. Az év eleji adatokhoz képest 10 százalékkal kevesebben készek megszavazni az EU-hoz való csatlakozást. Az idei esztendő elején ezek aránya még 59 százalék volt” – mondta el Jurij Lisznicsij, az Elemzési és Előrejelzési Intézet igazgatója, hozzátéve, hogy a NATO-csatlakozást támogatók aránya is csökkent.

Lisznicsij rámutatott arra is, hogy ezekben a kérdésekben markáns különbségek mutatkoznak az egyes régiók között. Így az ország nyugati, központi és északi részén az emberek támogatják a NATO-tagságot és a csatlakozást az EU-hoz, míg keleten, a Donyec-medencében és délen hagyományosan ellenzik.

A felmérést 2016. július 5. és 16. között végezték Ukrajna egész területén, 2010 fős mintán.

(unian.ua/Kárpátalja)