Jogosult-e szociális támogatásra a család, ha az apa munkahelyi balesetben hunyt el?

2016. augusztus 10., 08:26 , 813. szám

„Munkahelyi balesetben elhunyt az unokaöcsém. Van-e a Polgári törvénykönyvben vagy a Munkatörvénykönyvben olyan cikkely, amely szociális juttatásokat biztosít az elhunyt családjának? Fordulhatnak-e a társadalombiztosítási alaphoz? Hogyan?”

– A törvény többek között az ilyen esetekre írja elő az általánosan kötelező állami társadalombiztosítást. A munkahelyi baleset áldozatának halálakor családja a munkaképes személyek létminimuma százszorosának megfelelő egyösszegű támogatásra jogosult. Ugyancsak egyösszegű segély illet meg minden, az elhunyt által eltartott családtagot, illetve a halálát követő tíz hónapon belül megszületett gyermekét. Ennek összege a munkaképes személyek létminimumának húszszorosa.

A munkahelyi baleset körülményeit a Miniszteri Kabinet által a Munkavédelmi törvény alapján megállapított rendnek megfelelően vizsgálják ki. Ezután Ukrajna Társadalombiztosítási Alapja a jogosult személy kérvénye nyomán és valamennyi szükséges dokumentum birtokában megvizsgálja a társadalombiztosítási kifizetések kérdését.

hk