A hit és az összetartozás mindenek előtt

Szent Istvánra emlékeztek Guton

2016. augusztus 24., 09:51 , 815. szám

A beregszászi járási Gut községben a vasárnapi istentiszteletet követően a falu közössége az államalapítás ezredik évfordulójára Veres Péter beregszászi festőművész által megalkotott Szent István-emlékműnél gyűlt össze és emlékezett meg első királyunkról.

A rendezvény nyitányaként Orosz Gergely szavalta el az Augusztus 20. című verset.

Balogh Attila, a KMKSZ Guti Alapszervezetének elnöke, a helyi tanács képviselője beszédében történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményének nevezte Szent István művét, a magyar állam megteremtését és azzal egy időben a kereszténység felvételét. Beszélt a község mai problémáiról, az elvándorlásról, amely veszélyezteti a guti magyar közösség megmaradását.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének és a Beregszászi Járási Tanácsnak az elnöke a magyar történelem legjelentősebb eseményének nevezte a központosított magyar állam megteremtését és a kereszténység felvételét. „Az államalapítás és a kereszténység felvétele nélkül szétszóródtunk volna, s a mai magyarokról úgy beszélhetnének, mint a Julianus barát által fellelt volgai magyarokról.” Sin József elismerően szólt a jelenlegi magyar kormányról, akik alkotmányba emelték, hogy a határok felett is egységes a magyar nép, és mindennemű segítséget megadnak a határon túli magyarságnak. A magyar kormány a KMKSZ közreműködésével eddig 12-féle támogatást juttat el a kárpátaljai magyar lakosságnak. Most újabb lehetőségek nyílnak az Egán Ede-program keretében azok számára, akik itthon, a szülőföldjükön szeretnének boldogulni. Vajon hol vannak az ukrajnai források? – kérdezte a járási tanács elnöke. Hangsúlyozta a törvények betartásának és betartatásának fontosságát; annak megfelelően kellene kezelni a forrásokat például Guton is, és akkor valóban javulna a helyzet. „Békére van mindenekelőtt szükség itt, Ukrajnában, hogy legyen jogbiztonság és létbiztonság, s akkor nem fogja veszélyeztetni megmaradásunkat a fiatalok elvándorlása, s mindenki hazájának fogja tekinteni szülőföldjét, Kárpátalját” – jelentette ki Sin József.

Az ünnepi beszédek után Peres Dóra az alkalomhoz illő dalokat énekelt, majd Pocsai Gréta szavalta Szuhanics Albert Szent István ünnepe című versét.

Nagy Szabolcs guti református lelkész a szeretet és a keresztény hit fontosságára mutatott rá, hangsúlyozva, hogy ha megtartjuk Isten parancsait, akkor nem marad el az áldás.

Nemzeti himnuszunk eléneklése után a jelenlévők megkoszorúzták Szent István király emlékművét.

Badó Zsolt